×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
21 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Továbbra is vannak, akik a törvény fölé helyeznék magukat

2019.05.09 - 18:30
Megosztas :
 • Továbbra is vannak, akik a törvény fölé helyeznék magukat

  Továbbra is vannak olyan erők, amelyek vezetői a törvény fölé helyeznék magukat, és akiknek nem felel meg az, hogy az állam alapvető intézményei kivizsgálják és napvilágra hozzák korrupciós ügyeiket - jelentette ki csütörtökön Nagyszebenben Klaus Iohannis államfő.

  Kifejtette: 'a jogállamiság védelme olyan kifejezéssé vált, amely egyre gyakrabban hallható Európában', és a tagállamoknak az a feladatuk, hogy elmagyarázzák az európai állampolgároknak, 'ez nem politikai retorika, hanem egy olyan dolog, amelytől az európaiak mindennapi élete függ."

  'Tanúi vagyunk, ahogy Romániában, de más uniós országokban is, támadások érik a jogállamiságot. Továbbra is vannak olyan erők, amelyek vezetői a törvény fölé helyeznék magukat, és akiknek nem felel meg, hogy az állam alapvető intézményei kivizsgálják és napvilágra hozzák korrupciós ügyeiket, hogy lopnak a hazai vagy európai közpénzből. A jogállamiság védelme olyan kifejezéssé vált, ami egyre gyakrabban hallható Európában. A mi feladatunk, hogy elmagyarázzuk az európai állampolgároknak, hogy ez nem politikai retorika, hanem egy olyan dolog, amitől az európaiak mindennapi élete függ. Egyszerűbben fogalmazva: hogyha sérül a jogállam, abból előbb vagy utóbb minden polgárnak kára származik. Románia egy mélységesen európai ország, és ez a jövőben is így marad, és ebből a szempontból fontos a referendumon leadott szavazat. A népszavazáson leadott voks Románia európai jövőjére adott szavazat' - mutatott rá az államfő az EPP elnökével, Joseph Daullal, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal és az EPP EP-választási csúcsjelöltjével, Manfred Weberrel közösen, az EPP csúcstalálkozója előtt tartott nagyszebeni sajtóértekezleten.

  Az elnök elmondta, hogy az európai parlament választás tétje, hogy 'egységesek és szolidárisak maradjunk, egységesek és szolidárisak a nagy európai család alapvető értékeinek, a szabadságnak, a demokráciának, a jogállamiságnak, a polgárok biztonságának és jólétének védelmében'.

  "A mi felelősségünk, hogy megnyerjük a küzdelmet azok ellen, akiknek nincsenek megoldásaik az emberek számára, és a szélsőséges és populista szlogenek mögé rejtik alkalmatlanságukat. Az Európai Unió jövője tőlünk függ!" - mutatott rá Iohannis.

  Az államfő egy ígéretet is tett: 'Ma, itt, politikai családom körében, az erős Európai Néppárt mellett, ígérem önöknek, hogy Európa mindig otthon lesz Romániában, és hogy Románia egyre erősebb lesz, és egyre nagyobb tiszteletnek örvend majd az Európai Unióban!'

  Cookie