×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
18 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Trianoni megemlékezés és kerekasztal-beszélgetés

2019.06.06 - 09:16
Megosztás:
 • Trianoni megemlékezés és kerekasztal-beszélgetés

  A Szatmári Híd Egyesület Alkotni Trianon árnyékában. Emlékműsor a trianoni gyalázat évfordulóján címmel tartott emlékműsort a Szatmár-Szigetlanka Református Egyházközség gyülekezeti termében.

   

  A rendezvény a templomban, istentisztelettel vette kezdetét. Rácz Ervin Lajos lelkipásztor a változásokra építi a mostani bűnbánati hét igehirdetéseit; kedden a lelki otthonra találás lehetőségeit elemezte, kiemelve, hogy bárhova kerül az ember élete során, szükség van a lelki otthon megtalálására.

  A gyülekezeti teremben Krakkó Rudolf egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket, s elmondta, hogy a megemlékezés a nemzeti összetartozás jegyében zajlik. Felsorolta, hogy miért fontos megemlékezni a trianoni döntésről, hogyan nyílt lehetőség arra, hogy a szétszakítás összetartozássá alakuljon. Az emlékműsor egyik célja, hogy megtalálják a választ arra a kérdésre, mit lehet tenni a Trianon okozta sérelmek gyógyítása érdekében.

  A kerekasztal-beszélgetés úgy volt meghirdetve, hogy a meghívott vendégek beszélnek arról, milyen nehézségek vagy előnyök között lehet ma alkotni. Az öt meghívott között csak egy szatmári volt Kovács Emil Lajos festő személyében, így ő volt az egyetlen, aki elmondhatta a véleményét a témával kapcsolatosan. Szerényen beszélt munkásságáról, hiszen ő azt tartja, hogy nem neki, hanem képei szemlélőinek kell véleményt formálniuk azokról. Ő maga igyekezett, igyekszik magyar szellemben nevelni gyerekeit, hogy ismerői, őrzői és továbbadói legyenek a magyar hagyományoknak. Makkay József író, lapszerkesztő általános kérdésekről beszélt, míg a Magyarországról érkezettek saját tevékenységeiket igyekeztek bemutatni. A résztvevők nem kaptak választ a rendezvény címében szerepelt kérdésre, arra, hogy hogyan lehet alkotni Trianon árnyékában. Valamennyi előadó érzelmi alapon közelítette meg a magyarságkérdést, nem történtek elemzések, nem esett szó arról, milyen lépéseket kellene megtenni, hogy közel száz év után ne csupán a múlt elsiratásával foglalkozzunk, hanem a jelenlegi helyzetben megtaláljuk a jobb élet lehetőségét.

  A rendezvényen közreműködött a Lanka Duó zenekar, valamint Makranczi Krisztina és Bumbár Márton végzős diákok. Végül Kaló Imre az általa előállított csúcsminőségű borokkal kínálta a résztvevőket.

   

   

  Elek György

   

  Cookie