×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Új névvel kezdi az új tanévet az iskola

2019.09.10 - 09:25
Megosztas :
 • Új névvel kezdi az új tanévet az iskola

  Az új tanévtől hivatalosan is Rákóczi Ferenc nevét viseli a szatmárnémeti 10-es iskola. A megyeközpont nagy presztízsű általános iskolájában magyar és román tagozaton összesen 1660 diák tanul, a színvonalas oktatáshoz és a sportoláshoz is minden feltétel adott.

  Mint minden tanévkezdéskor, most is a legkisebbek izgultak a legjobban, így volt ez a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is. A három előkészítő osztály tanulóit, akik első alkalommal lépték át diákként az iskola küszöbét, tapssal köszöntötték, amikor bevonultak az iskolaudvarra, és elfoglalták a helyüket.

  Gnandt Zoltán iskolaigazgató köszöntötte a diákokat, a pedagógusokat, a szülőket és minden résztvevőt. „Ma mindannyian érkeztünk valamivel. Lehet, hogy túlcsorduló reményekkel, lehet, hogy céltudatossággal, kereső bizalommal, bizonytalansággal, de az is lehet, hogy fásuló bizonytalansággal. Egy, ami közös: ma valamennyien elkezdenek valamit. Amikor elkezdődik valami új, figyelembe kell venni, hogy nem csak egy új tanév áll előttünk, hanem az egész jövő. A cél, hogy mindenki együtt dolgozzon a közös célokért, közös akarattal. Az iskola a tanulásról szól, de fontos, hogy élményeket is adjon. Ezek azok, amik a diákok identitástudatát, összetartozás-élményét erősítik — hangsúlyozta az igazgató.

  Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy harminchárom évvel ezelőtt még tanulója volt az iskolának, s azóta nagyon sok minden megváltozott, megújultak a tantermek, az udvar, a sportpálya. Az iskola mindmáig megőrizte hírnevét, és az egyik legjobb általános iskola maradt Szatmárnémetiben, Szatmár megyében. A közelmúltban megváltozott az iskola neve is, felvette egy olyan személyiségnek a nevét, aki a tizennyolcadik századi Európa egyik legnagyobb államférfiúja volt, aki képes volt arra, hogy építsen, hogy összekösse, egyesítse a magyarokat, a románokat, a szlovákokat egy közös cél érdekében. II. Rákóczi Ferenc jelszava — Istennel a hazáért és a szabadságért! — ma is kell hogy vezessen bennünket, hiszen most is csak keresztény hitünkre és kultúránkra támaszkodva maradhatunk meg Európában, fogalmazott Kereskényi, kiemelve, hogy voltak, akik megpróbáltak viszályt kelteni a magyarok és a románok között, de Rákóczi szellemében sikerült megőrizni a békét és az együttműködés lehetőségét.

  Magyar Lóránd az iskola szülői bizottságának tagjaként köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy ő is ebbe az iskolába járt, és ide jár mindkét fia is. Fontos számára, hogy ez az iskola olyan oktatási körülményeket biztosítson, amilyenek a XXI. században szükségesek. Az elmúlt évben minden osztályt interaktív táblával láttak el, ebben segített a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a szülői bizottság, és megújult a sportpálya, ami sportolási lehetőséget biztosít a tanulóknak, adottak tehát a feltételek, hogy az iskola szellemi és fizikai felkészülést biztosítson.

  A tanulók rövid kulturális műsorát követően Silvia Lăpuşte, az iskola aligazgatója szólt a jelenlevőkhöz, majd a diákok az osztályukba vonultak, ahol a további teendőkről egyeztettek.

   

  Elek György

   

  Cookie