×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Új tanév, új óvoda Mikolában

2014.09.03 - 12:06
Megosztás :
 • Új tanév, új óvoda Mikolában

  Az új tanévben az eddigi három helyett egyetlen óvodában foglalkoznak majd mintegy 150 gyerekkel Mikola községben. Az új épületen az utolsó simításokat végzik a tanévkezdés előtt.

   

  Régi vágya teljesül a mikolai kisgyerekes szülőknek, ugyanis az új tanévben immár új óvodaépületben foglalkoznak majd a pedagógusok a gyerekekkel, és készítik fel őket a jövőbeni iskolakezdésre. Keddi ottjártunkkor az új épületen az utolsó simításokat végezték, az óvónők a termeket készítették elő a hamarosan érkező kicsiknek, a takarítószemélyzet pedig az ablakokat, ajtókat tisztította. A Gellért Sándorról elnevezett iskola igazgatójának, Dobos Csabának is kétszer annyi dolga volt, mint máskor, de közben tudott magyarázni az új tanintézményről. „A három héttel ezelőtti tanácsülésen döntöttük el, hogy beinduljon a tevékenység az óvodában, ehhez az is kellett, hogy a kivitelező vállalja a szeptember közepei befejezést. A döntésben fő szempont volt az is, hogy a szülők többsége már nagyon igényelte az óvoda beindulását, és a polgármester, valamint az alpolgármester sokat tett ezért” — számolt be Dobos Csaba.

  Az óvoda egy 2,5 millió eurós EU-s projekt részeként épült meg, ennek a projektnek része volt még a községi víz- és csatornahálózat kiépítése, egy színpad beszerzése, valamint ruházat vásárlása a kulturális csoportoknak. A mostani épületben az eddigi három óvoda (újmikolai, vasút melletti és központi) összevonva fog működni három magyar, két román és egy ukrán csoporttal, a mintegy 150 gyerekkel hat óvónő foglalkozik majd a tágas termekben, amelyekhez természetesen mellékhelyiségek és étterem is társul. „A játékokat a református egyház hollandiai testvérgyülekezetétől kaptuk, a következő esztendőben a helyi költségvetésből bővítjük majd a termek felszereltségét. Több szülő is igényelte, hogy legyen majd hosszabbított program, ez 8–17 óra közötti foglalkozást jelent étkezéssel egybekötve, ehhez már igényeltünk a tanfelügyelőségtől kellő személyzetet is” — tette hozzá Dobos. Az igazgató elmondta azt is, hogy októberben, novemberben kapnak egy új iskolabuszt is, ezt az óvodások utaztatására használják majd.

  Az intézmény vezetője az új iskolai évvel kapcsolatban megjegyezte, hogy az előzőhöz viszonyítva némileg nőtt a létszám, annak köszönhetően, hogy több család is hazaköltözött a külföldi munkavállalás után. „Több mint 500 iskolásunk, óvodásunk lesz az új tanévben, akikkel 36 tanerő foglalkozik majd, ezeknek kétharmada ingázik, de nekik teljes egészében fizetjük az autóbuszbérletet” — jegyezte meg Dobos Csaba, aki még annyit hozzátett, hamarosan egy iskolaújságot is kiadnak a pedagógusok szerkesztésében.

   

  Romász János

  Cookie