×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Új tető fedi a halmi templomot

2020.12.23 - 16:00
Megosztás:
Új tető fedi a halmi templomot
Fotó: refszatmar.eu
„Isten háza újra szép, méltó, és hirdeti Istent, az Ő nagyságos dolgait, hiszem még sok-sok évig itt, Ugocsában.” Az őszi vihar pusztítása után új tető fedi a halmi református műemléktemplomot.

Október elején, nem sokkal a vasárnapi istentisztelet kezdete előtt orkánszerű szélvihar sepert végig Halmin, súlyosan károsítva a több mint fél évezredes református műemléktemplomot, hatalmas darabon feltépve a tetőburkolatot, és fedetlenül hagyva az istenháza déli részének, a hajónak szinte a teljes egészét, a hatalmas lemezdarabokat pedig a templom melletti parkba sodorta.

A szerencsétlenség hírére gyorsan „mozgásba lendült a gépezet”, mozdultak az egyházi elöljárók, mozdult a gyülekezet, s az a döntés született, hogy nem tákolnak, nem csak a feltépett részt javítják meg, hanem az egész tetőburkolatot cserélik — s alig két és fél hónappal a vihart követően a munka elvégeztetett, szép, halpikkelycserép fedi, védi az évszázados falakat, amelyek nagy erénye, hogy az évszázadok során nem kellett radikális, alapvető változtatásokat elviselnie, maga a templomtest viszonylag épen őrzi eredeti, a XV. században épített szerkezetét.

„Egy út végére értünk, s bár nem volt könnyű, de olyan rögös sem, mint amilyen lehetett volna. Legyen Istené a dicsőség mindenért!” — hangsúlyozta megkeresésünkre Elek Arnold Zoltán halmi lelkipásztor. Mint magyarázta, mivel a XV. században eredetileg katolikusnak épült istenháza B-kategóriás műemléképület, ezért már a kárfelmérést és az állapotjelentést is a műemlékvédelmi igazgatóság kellett elkészítse. „Hála Istennek csak pozitív dolgokat tudok mondani, és ismételten nagy hálával megköszönni a szatmári műemlékvédelmi szakembereknek (Kiss Imola, Tóth Ivor Géza, Danciu Zamfir és Bara Csaba), valamint a kolozsvári Kiss Alpár tervezőmérnöknek, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy sikeres vége legyen a történetnek. Az engedélyeztetés is igen gyorsan, körülbelül egy hónap alatt megtörtént, Halmi Község Polgármesteri Hivatala sürgősséggel kiadta az építkezési engedélyt, és kezdődhetett is a munka — a kivitelezők (Tarr Szilárd és csapata Fenczik István kivitelező mérnökkel egyetemben, Nagy Attila és ácscsapata, Ary József és bádogoscsapata) pedig nagyon minőségi munkát végeztek, és nagyon gyorsan. Borsos Sándor harangozónk pedig ezekben a hetekben olyan rendet tartott mind a templomban, mind a környékén, hogy nem is lehetett érezni: komoly építkezés zajlik. S nem utolsósorban köszönet illeti Király Lajos esperes urat és munkatársait a sok-sok erőfeszítésért, imáért, segítségért, közbenjárásért.

A tetőcsere összköltsége 157 000 lej volt — s ebből a hatalmas összegből 70 000 lej a gyülekezet irányából érkezett. Jelentős, 20 000 lejes támogatást kaptunk a polgármesteri hivataltól; Kótai József Halmiból elszármazott gyülekezeti tagunk (Joó István, Magyar Levente és Mile Lajos kolozsvári főkonzul közvetítésével, a külgazdasági minisztériumon keresztül) 10 000 euróval támogatott, segítettek a megyebeli és megyehatárokon túli gyülekezetek is adományaikkal, és természetesen a halmi hívek — s az idős néni 50 lejes adománya ugyanolyan fontos és értékes volt, mint az előbb felsoroltak. Példaértékűen fogott össze a közösség, s nem csak a pénzre értem, hiszen legalább annyira fontos volt például a dolgozó mesterek mindennapi ellátása és a sok egyéb apró feladat megoldása is” — magyarázza a lelkipásztor. Hozzáteszi azt is: ha már kénytelenek voltak elkapni a felújítás fonalát, most már nem akarják elengedni azt, és szeretnék az eléggé rossz állapotban lévő tornyot is rendbe tenni, illetve az egész templomot kívülről felújítani. „Most készül a teljes külső felújítás előtanulmánya, s amint meglesz, kérünk rá árajánlatokat. Ugyanakkor pályázatot nyújtottunk be a régi felekezeti iskola épületének felújítására is, és a dossziét elfogadták, ám azt még nem közölték, mekkora összeget kapunk.

Terveink tehát vannak — de nem csak ennyire előreszaladva az időben. Készülünk karácsonyra, az ünnepi istentisztelet természetesen a templomban lesz megtartva, a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával, viszont a templom elé felállítunk egy sátrat is azok számára, akik a távolságtartási előírások miatt nem férnek be a templomba — hagyományaink pedig nem szakadnak meg, csak idén más formát öltenek: a gyermekek most ifj. Hankusz Csaba segítségével online összeállításként mutatják be karácsonyi műsorukat, s a gyülekezet kivetítőn nézi azt. Persze a karácsonyi ajándékok sem hiányoznak, a 150 csomagot szerdán visszük haza a gyermekeknek, mint ahogy a gyülekezet idős, egyedülálló tagjairól sem feledkezünk meg a szeretet ünnepén” — mondja.

Szabó Kinga Mária

Egy gramm cselekedet többet ér ezer szónál
Május 9-én különös izgalom hatotta át mindazokat, akik a halmi református templomba érkeztek. Bár az istentisztelet a szokott időben vette kezdetét, mégis más volt ez az alkalom.
Felszentelés előtt a túrterebeshegyi templom
Csodálatos, megnyugtató tájakon járva a Túr mentén, erre az igére is utalva magaslik ki túrterebeshegy református temploma, mely egy megvalósult álom.
Nagy dolgokba már nem tudnak belevágni
Ilyen sok pénze már nagyon rég nem volt a halmi önkormányzatnak — üröm az örömben, hogy mivel nagyon későre lett költségvetés, nagy dolgokba már nem tudnak belevágni, legfennebb tervezés szintjén. Tervek pedig vannak, mint ahogy pályázatok is.
Cookie