×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Új utcáknak adnának nevet Szatmárnémetiben

2020.06.30 - 15:12
Megosztas :
 • Új utcáknak adnának nevet Szatmárnémetiben
  Hét megyeszékhelyi utcának adna nevet nemsokára a szatmárnémeti városvezetés; fejlődik a város, terjeszkedik, és szükség van a névadásra, hogy állandó lakhelyet jelenthessenek be a lakosok. Az adminisztratív teendőkkel igyekezni kell, figyelmeztet a polgármester.

  Lakossági kérésre reagálva indította el az utcanévadási procedúrát a szatmárnémeti városvezetés, a július tizedikéig közvitán lévő szándékról július végi ülésükön szavazhatnak a tanácsosok. A folyamat onnan indult, hogy több utcából is érkezett megkeresés, hogy nevet kellene adni az utcáknak, mert a lakosok csak utcanév és házszám birtokában tudnak állandó lakhelyet oda bejelenteni — tájékoztatta lapunkat Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester. Az igényeket összegezve a polgármester a városi tanácsosoktól kért javaslatokat arra nézve, melyik utcának mi legyen a neve, az egyetlen feltétel az volt, hogy ha személynevek mellett döntenek, akkor azok olyan személyek legyenek, akik valamilyen formában kötődnek Szatmárnémetihez. A hétből négy utca esetében román nemzetiségű személyiség nevét javasolták, három utca esetében magyar nemzetiségű személyek neve lett javasolva.

  Igyekezniük kell ennek az adminisztratív teendőnek az ellátásával, figyelmeztet Kereskényi, mert szeptemberben kezdődnek az előkészületek a jövő évi népszámlálásra, s akkortól a törvény már nem engedi az utcanévkiosztást vagy -módosítást.

  Utcanévadás ügyében elkerülhetetlen a kérdés, hogy vajon mire lehet számítani a Szatmár megyei prefektúra részéről, hiszen a korábbi kormánybiztos több korábbi kétnyelvű utcanévadást is megtámadott a bíróságon, többek mellett a pirosberki utcakeresztelésbe kötött bele. Kereskényi tartózkodó állásponton van ebben a kérdésben, szerinte nem lehet előre megmondani, mi lesz a kormánybiztosi hivatal hozzáállása. Az ügymenet szerint egy, a prefektúra mellett működő névadó bizottságnak kell formai jóváhagyást adnia az utcanevekről szóló tanácsi határozatra, de ez nem bír vétójoggal, mutatott rá a polgármester. Akármilyen véleményezést is ad ki ez a bizottság, a tervezet a tanács elé fog kerülni, és ha elfogadják, akkor van szükség a prefektus ellenjegyzésére, ami a határozat törvényességét szentesíti. Ezt a voksot követő két héten belül kell a prefektusi hivatalnak kiadnia, ebben a fázisban fog kiderülni, hogy van-e ellenvetése a névadások ellen a hivatalnak.

  Kétnyelvű elnevezések lesznek

  Utcanév                                               Környék

  Strada Hermán Mihály – Hermán Mihály utca Petre Ispirescu utca

  Strada Ştefan Benea – Ştefan Benea utca Alecu Russo utca

  Strada Ilie Sălceanu – Ilie Sălceanu utca Căprioarei utca

  Strada Fodor Kálmán – Fodor Kálmán utca Kaffka Margit utca

  Strada Octavian Ardelean – Octavian Ardelean utca Lucian Blaga út

  Strada Eugen Seleş – Eugen Seleş utca Lucian Blaga út

  Strada Litteczky Endre – Litteczky Endre utca Ion Popdan utca

  Princz Csaba

  Cookie