×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
21 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Újabb ápolói képzést indít a Vöröskereszt szatmári szervezete

2019.03.21 - 11:32
Megosztas :
 • Újabb ápolói képzést indít a Vöröskereszt szatmári szervezete

  A Román Vöröskereszt szatmári szervezetének munkatársai több programot is bonyolítanak párhuzamosan. A hagyományos segélyakciók mellett segédápolói képzést is indítanak, idén már másodjára — mindezekről Rodica Borlant, a szervezet vezetőjét kérdeztük.

  — Mik a legjelentősebb teendői a Román Vöröskereszt szatmári szervezetének?

  — A Román Vöröskereszt szatmári szervezetének idei legjelentősebb projektje a Help, again! című, uniós finanszírozással megvalósuló program, amely a Romániára is hatással lévő migrációs hullám esetleges veszélyeinek kezelésére készíti fel a közintézményeket. A projekt első felében az elkövetkező egy év során 8 regionális szemináriumot fogunk megszervezni különböző városokban, amelyek során az eddigi migránshelyzetet elemezzük országos és nemzetközi szinten, a projekt második felében pedig egy jelentést készítünk el mindezekről, majd az utolsó részben a bekapcsolódott intézményekkel közösen különböző forgatókönyveket és stratégiákat dolgozunk ki, amelyek szükséghelyzetben alkalmazhatóak lehetnek. Ebben a hónapban egy dán fiatalember érkezik a szatmári Vöröskereszthez, ő is jelen lesz ezen a 8 regionális szemináriumon, beszámol a Dániában alkalmazott módszerekről, valamint segíteni fog a Romániában alkalmazható módszerek kidolgozásában is.

  — Van-e jelenleg olyan projektjük, amelynek célcsoportjai a diákok?

  — A Colgate projekt a fogápolás fontosságára hívja fel az elemi osztályos diákok figyelmét, a kezdeményezést immár harmadik alkalommal sikerült megvalósítani. A fogápolási cikkeket gyártó és forgalmazó vállalat idén mintegy 8400 csomaggal járult hozzá a megye kisiskolásainak szájhigiéniájához, mintegy 80 iskolában. Még 2015-ben kerültünk be ebbe a programba, azóta ez már a harmadik tanév, hogy újra egy sikeres akción vagyunk túl. A tanév elején, még októberben a Colgate felajánlott nekünk 5000 csomagot, amelyek tartalmaztak egy, a helyes fogmosásról szóló prospektust, egy fogkrémet, egy fogkefét, és egy nyilvántartási naplót is. Miután a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közreműködésével pontos adatokat kaptunk arról, összesen hány elemi osztályos gyerek van a megyében, kiderült, nem lesz elég ez az 5000 csomag, kértünk még, további 3400-at, amire a vállalat azonnal rá is bólintott. Ennek köszönhetően minden diáknak jutott a csomagból. A projekt sikerét az is bizonyította, hogy a gyerekek viszonzásképpen fogmosással kapcsolatos rajzokkal köszönték meg a szájhigiéniával kapcsolatos jó cselekedetet.

  A fogmosást népszerűsítő kampány során több iskolában igyekeztünk a késmosás fontosságát is előtérbe helyezni, ezekben a tanintézményeben minden három gyermekre egy szappant is kiosztottunk, önkénteseink pedig a kézmosás helyes módját is megtanították a diákoknak.

  — Gyakran érkezik segítség külső partnerek részéről?

  — Igen, ez elég gyakori, van egy másik, szintén tanintézményekkel közösen bonyolított akciónk is, amit az Ariston támogat. Az Ariston Comfort Challenge néven indult programja jóvoltából eddig a Stea Egyesületnek, az egyik nagykárolyi iskolának, a terepi iskolának, illetve az érszakácsi, a peleskei és a királydaróci általános iskoláknak is sikerült egy-egy villanybojlert vásárolni. Az akció első részének lebonyolítása után, második ízben további 27 Szatmár megyei iskola számára történt még igénylés, reményeim szerint ezek a tanintézmények is szerencsével járnak és meg fogják kapni a támogatást.

  De sok más cég is segíti a Vöröskereszt munkáját, nemrég 150 új gyereklepedőt küldött a Pampers, amit a Szatmár Megyei Kórház újszülött osztályának ajánlottunk fel, ugyanakkor az elmúlt évek során arra is volt példa, hogy a vérközpontnak sikerült egy új, vérvételkor használatos széket beszerezni. Szintén az idei tanév elején pedig az egyik szatmárnémeti bevásárlóközponttal bonyolítottunk le egy másik, iskolások megsegítésére szóló segélyakciót: a jótékony projekt során több mint 100 kisdiáknak sikerült iskolatáskákat ajándékozni.

  — Milyen más rendszeres akciót bonyolít még le a Vöröskereszt?

  — Évről évre megrendezzük a karácsonyi segélyakciónkat is, illetve februárban sikerült beindítani az idei első segédápolói tanfolyamot is, amelyre 28 személy iratkozott be. Örömmel tapasztaltuk, hogy nagy volt az érdeklődés a képzés iránt, szerettünk volna házi beteggondozói kurzust is indítani, de arra úgy néz ki, nincs igazán kereslet. Ha arra is legalább 15 fő jelentkezne, érdemes volna megkezdeni az oktatást. Március 5-án azonban egy újabb segédápolói kurzus indul, arra is jelentkezhetnek még az érdeklődők. A képzés három hónapon át tart, 1100 lejbe kerül, a résztvevőknek pedig minimum 8 általános osztállyal kell rendelkezniük, érdeklődni pedig 0261-770244-es telefonszámon lehet. A tanfolyam elvégzését követően nemzetközileg elismert segédápolói diplomát kapnak a résztvevők.

  — A szervezetnél hányan látják el a napi teendőket?

  — A Román Vöröskereszt szatmári szervezete 2 állandó alkalmazottal működik, de mintegy 100 aktív önkéntesünk is van. Munkánk során igyekszünk minél több programba bekapcsolódni, köztük olyan pályázati lehetőségeket is szeretnénk kihasználni, amely révén a szervezet székhelyének renoválását is finanszírozni lehetne, mivel az országos szervezet e tekintetben nem nyújt nekünk támogatást. Próbálkoztunk korában egy pályázattal, ami lehetőséget adott volna erre is, viszont arra nem sikerült finanszírozást nyerni. Várunk, hátha lesz valami más lehetőség, mivel az épület, amelyben dolgozunk, valóban megérett a felújításra.

   

  Bajnai Botond

   

  Cookie