×
2020. 09 30.
Szerda
Jeromos
11 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.17 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Újabb együttműködési lehetőségekről egyeztettek

2019.06.07 - 14:45
Megosztás:
Újabb együttműködési lehetőségekről egyeztettek

Az agrártámogatások maximalizálása kapcsán eltérő nézeteket valló Magyar Lóránd parlamenti képviselő az alsóház mezőgazdasági bizottságának küldöttségével Párizsban járt az elmúlt napokban.

A Franciaországgal való kapcsolatok megerősítése, újabb együttműködési lehetőségek, illetve a tapasztalatcsere volt a célja annak a küldöttségi látogatásnak, amelynek tagja volt Magyar Lóránd parlamenti képviselő is. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakember a képviselőház mezőgazdasági bizottsága által összeállított delegációval utazott Párizsba, és találkozott Luca Niculescuval, Románia párizsi nagykövetével, a Francia-Román Barátság Csoport tagjaival, valamint Laurent Grandinnel, a Francia Friss Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével és Claude Cochonneau-val, a Francia Mezőgazdasági Kamara elnökével.

„A francia fél hozzáállása nagyon pozitív az Európai Unió közös agrárpolitikája kapcsán. Olyan változásokat sürgetnek, amelyek az erdélyi, romániai gazdálkodók számára is fontosak, legyen szó például az agrártámogatási rendszer fejlesztéséről, vidéken induló vállalkozások támogatásáról vagy a klímaváltozás hordozta veszélyek csökkentéséről” — fejtette ki Magyar Lóránd.

A francia parlamentben a küldöttség találkozott a helyi törvényhozásban dolgozó gazdasági bizottság tagjaival, ezen találkozó témája is a közös agrárpolitika alakítása volt.

Magyar Lóránd elképzelése főleg az agrártámogatások maximalizálása kapcsán különbözik a romániai küldöttség többi tagjának a véleményétől. Mint megtudtuk, a szatmári képviselő álláspontja szerint a támogatások maximalizálása két feltétellel valósulhat meg: egyrészt a közös agrárpolitika költségvetése nem csökkenhet, másrészt fontosnak tartaná, hogy a maximalizálásból származó többletből növekedjen a kisgazdaságok támogatásának mértéke.

A Franciaországgal való kapcsolattartás kiemelten fontos és többrétű — a jelenleg is zajló, Ro-Fr Szezon nevet viselő programban a kulturális eseményeken túl több szektorban is együtt dolgoznak romániai és francia szakemberek, a két ország közötti gazdasági együttműködés pedig 2018-ban rekordot döntött: 9 milliárd eurós eredményt produkált. Franciaország Románia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, illetve a román gazdaság ötödik legnagyobb befektetői a francia vállalkozások. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a 2011-es hivatalos népszámlálási adatok szerint már 82 247 romániai származású személy élt Franciaországban, számuk mára megközelítőleg 300 000 — csak Párizsban nagyjából 130 000 romániai él és dolgozik.

Cookie