×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Újabb határszigorítások jönnek

2021.02.26 - 15:58
Megosztás:
Újabb határszigorítások jönnek
Magyarország tovább szigorítja az utazási és határforgalom-ellenőrzési rendelkezéseket a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt.

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére pénteken megkezdődött az utazási szabályok, a határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára — jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a tegnapi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt. Ahogy fogalmazott, még az üzletembereknek is meg kell érteniük, hogy a járvány gyors terjedését előidéző vírusmutánsok miatt az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is radikálisan korlátozni kell. Hozzátette: sokan készülnek a jelenlegi helyzetben olcsóbban elérhető egzotikus utazásokra, holott éppen Afrikából hozhatók be a fertőzőbb vírusváltozatok. „Meglátjuk, hogy kell-e szigorítani általánosságban, de az biztos, hogy a határokon kell” — nyomatékosította.

A miniszterelnök az Európai Bizottság esetleges kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatban a határok bizonyos fokú lezárása miatt (mint ismeretes, a testület aggályosnak találja, hogy hat tagország, köztük Magyarország által a határok átlépésére vonatkozóan bevezetett korlátozó intézkedések túlmutatnak a négy hónappal ezelőtt elfogadott EU-tanácsi ajánlásokon, amelyek szerint a járvány megfékezésére csakis „arányos” intézkedéseket javasolt bevezetni, amelyek nem hátráltatják az Unión belüli szabad mozgást és az ellátási láncok működését) úgy

fogalmazott: mindenki aggódik, hogy megbénulhat az európai gazdaság az áruszállítás korlátozása miatt, ezért próbálják azt visszaszorítani, de jelenleg olyan nagy a baj, hogy nincs itt az ideje egymás felelősségre vonásának. „Minden országnak magát kell megvédenie, közben pedig fenn kell tartania a gazdasága működtetéséhez szükséges kellő áruáramlást” — tette hozzá. SZFÚ

Fotó: Magyar Rendőrség

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie