×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Újabb iskolakezdés a járvány idején

2021.09.14 - 07:00
Megosztás:
Újabb iskolakezdés a járvány idején
Fotó: Szabó Kinga Mária
Jelenléti oktatással, de egészségvédelmi szabályokkal indult az új tanév a tanintézmények nagy részében. Némi aggodalommal, ám lelkesen léptek be a szatmári nebulók az óvodák, iskolák kapuin.

Tiszta, kifertőtlenített épületekben, a táblára rajzolt kedves üzenetekkel és egyéb apró meglepetésekkel, valamint sok-sok kedves szóval várták a pedagógusok a tanévnyitóra a gyerekeket. Valamivel több mint 50 ezer Szatmár megyei óvodás és iskolás, köztük 15 ezer magyar és német tagozaton tanuló diák kezdte el hétfőn délelőtt a 2021/2022-es tanévet reményekkel telve, izgatottan, a viszontlátás örömét viszont beárnyékolta, hogy több mint másfél év után sem sikerült magunk mögött hagyni a koronavírus-járványt. Rövid megnyitó ünnepségeket követően, amelyeken csak korlátozott számban vehettek részt a gyermekek szerettei, az óvónénik, tanítók és tanárok az osztálytermekben üdvözölték és bátorították tanulóikat. A lelkesedésbe azonban vegyült némi aggodalom is, hiszen ebben az iskolai évben sem lehet tudni, milyen tanév, milyen forgatókönyvek elé néznek, egy-egy hosszú és mozgalmas hét után vajon kinyit-e hétfőn újból az iskola kapuja, vagy csak a képernyőn keresztül folytatódik az oktatás. A rengeteg kérdőjel mellé azonban remény is vegyült: egymásra vigyázva, a szabályokat betartva talán minden rendben lesz.

A hétfőn kezdődött új tanévben 34 hétig koptatják az iskolapadokat a tanulók. Az első félév 14 hétig tart, szeptember 13-tól december 22-ig, míg a második félév 20 hetes, 2022. január 10-től június 10-ig tart majd. Természetesen ebben a tanévben sem maradnak el a szünidők, igaz, az elsőnek csak a legapróbbak, az óvodások és elemi osztályosok örülhetnek október 25–31. között. A téli vakáció december 23-tól 2022. január 9-ig tart, a második félévben a tavaszi vakáció április 15-én kezdődik és május elsejéig tart. Nem marad el az Iskola másként országos program, amely 2022. április 8-án kezdődik és 14-én ér véget.

A pandémia miatt egy sor egészségvédelmi szabály érvényben maradt ebben a tanévben is, az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendelete szerint továbbra is kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés az iskolákban.

A tanszemélyzeten és a tanulókon kívül más személyek csak rendkívüli esetekben, az intézmény vezetőségének engedélyével léphetnek be az iskolák területére.

Az oktatás a következő forgatókönyvek szerint zajlik az új tanévben az óvodákban és az iskolákban: a 6 ezreléknél kisebb fertőzöttségi rátájú településeken jelenléti oktatással, a járványügyi szabályok betartásával; a 6 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken a karantén bevezetéséig jelenléti oktatással és a járványügyi szabályok betartásával a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban, a többi tanintézményben online oktatásra térnek át. Az adott oktatási héten alkalmazott forgatókönyvet az előző pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján állapítják meg.

Bumbuluţ Krisztina

 

Táplálkozás és tanévkezdés
A tanévkezdés egy újabb próbatétel elé állítja a szülőket, ami a gyermekeik táplálkozási szokásait illeti. A témával kapcsolatban Papp Evelin dietetikus szakmai véleményét kértük ki.
Mit ad ma az iskola?
Valójában el se tudjuk képzelni, szinte lehetetlen átlátni, hogy gyermekeink milyen szédítő tempót diktáló, folyton változó világba születtek bele. Mi, felnőttek is csak nézünk jobbra-balra, keressük a helyünket ebben a kiismerhetetlen környezetben, ahol próbálunk lépést tartani a meglepetéseket okozó buckákkal, próbálunk megfelelni a szabálytalan rendszer által diktált elvárásoknak, de nem mindig sikerül.
Cîţu az iskolakezdésről: elsődleges fontosságú a gyerekek biztonsága
A hétfői iskolakezdésre készülve vasárnap videokonferenciát tartott a prefektusokkal és a közegészségügyi igazgatóság (DSP) képviselőivel Florin Cîţu miniszterelnök.
Cookie