×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
17 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Újabb izgalmak a végzősöknek: kezdődnek az egyetemi felvételik

2019.07.13 - 13:15
Megosztás :
 • Újabb izgalmak a végzősöknek: kezdődnek az egyetemi felvételik

  Alig szusszantak fel a sikeresen érettségiző romániai fiatalok, de nemsokára újabb izgalmak elé néznek: kezdődnek az egyetemi beiratkozások és felvételik, eldől, hogy ki melyik felsőfokú intézményben és milyen szakon folytathatja a tanulmányait.

  A sikeresen érettségizett hazai fiatalok napokon belül újabb izgalmak elé néznek: a felsőoktatási intézményekben nemsokára elkezdődik a felvételi. Utánanéztünk az évek óta népszerű hazai, magyar tannyelvű képzési programok felvételi menetrendjének.

  A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2019/2020-as tanévre az előző évből ismert képzési programokat hirdeti meg, mert az eddigi kínálatra nagy az érdeklődés a diákok körében. A július 16–31. között zajló felvételin a továbbtanulásra nyitott fiatalok 244 alapképzési (147 román, 72 magyar, 10 német, 14 angol, 1 francia) és 217 magiszteri képzési program (132 román, 39 magyar, 37 angol, 5 német, 4 francia) közül választhatnak, amelyek csökkentett látogatású és távoktatási képzéssel is rendelkeznek.

  Az alapképzésen 4975 tandíjmentes, 9400 tandíjas és 2700 távoktatási hely várja az érdeklődőket. A tandíjmentes helyek közül 60-at a roma tanulóknak tartanak fenn, 177-et a határon túli román nemzetiségű jelentkezőknek, a vidéki középiskolák végzettjeinek pedig 170 helyet ajánlanak. A magiszteri képzésen 3450 tandíjmentes helyet és 6106 tandíjas helyet hirdetnek. A tandíjmentes helyekből 262-t a prioritási szakterületre jelentkezők tölthetnek be, 25-öt a roma nemzetiségűek, 51-et pedig a határon túli román nemzetiségűek foglalhatnak el.

  A karok különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveznek, ezek révén mérik fel a jelentkező diákok ismereteit, kognitív képességeit. Az igen népszerű Matematika és Informatika Karra július 16–19. között lehet beiratkozni, az írásbeli felvételit július 21-én rendezik meg, a bejutók névsorát pedig július 29-én függesztik ki. A Bölcsészettudományi Karon júliusi 16–19. között várják a beiratkozókat, a felvételi vizsgákat július 22–23-án rendezik meg, a sikeresen felvételizettek névsorát pedig július 26-án teszik közzé. A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar július 16–20. között várja a jelentkezőket, akiket július 21-én mérnek fel, a felvételt nyert fiatalok névsorát pedig már egy nappal később közzéteszik. A vizsgák tematikája és bibliográfiája az egyes karok honlapján tekinthető meg a felvételi díjakra és tandíjakra vonatkozó információkkal együtt, de az admitere.ubbcluj.ro oldalról indulva minden fontos információt megtudhatnak a felvételizők.

  A felsőfokú oktatási intézmény ugyanakkor a felvételire jelentkező diákok számára 400 szálláshelyet biztosít a Haşdeu (Kőkert) utcai diáknegyedben lévő egyetemi bentlakásokban. A felvételire jelentkező diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy szüleikkel együtt lakhassanak az egyetemi szálláshelyen, amelynek díját ki lehet fizetni készpénzben vagy kártyával az V. számú bentlakás adminisztratív osztályán hétköznap 7.00 és 15.00 óra között. A szálláshelyigényléshez egy kérvényre és a személyazonossági igazolvány fénymásolatára van szükség, amelyeket a social@ubbcluj.ro e-mail-címre kell elküldeni.

  Minden szak akkreditált

  A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem összes szakja akkreditált, bizalmi besorolást nyert az idei évben, így a 2019/2020-as tanévre felvételiző diákok a filmművészet, fotóművészet, média, illetve jog szakra iratkozhatnak az akkreditált diploma reményében. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fő célkitűzése a felvételi során kiszűrni a jó képességű diákokat, ugyanis mára már köztudott és bizonyított: a szakmai képzés magas szintű, a hallgatói munka pedig minőségi, felelősségteljes. Annak érdekében, hogy az elért színvonalat továbbra is tarthassák, az alapképzésen meghirdetett négy szak közül hármat szakirányú felvételi előz meg, amely különböző időpontokban zajlik.

  Filmművészet, fotóművészet, média képzésre július 13–19. között, a Jogi szakra július 13–21. között, Környezettudományra július 13–26. között, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok alapképzésre július 13–25. között lehet beiratkozni, ezekből három szervez felvételit is. A Filmművészet, fotóművészet, média alapképzésre szóbelizni július 20–21-én kell, írásbelizni július 22-én, Jogra július 22-én rendeznek felvételit, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok alapképzésre pedig július 26-án. A Sapientia EMTE augusztus 2-án közli a végleges eredményeket.

  A helyek 80%-a ingyenes

  Tizenhárom alapképzéssel és hat mesterképzéssel várja a Partiumi Keresztény Egyetem a felvételizőket az idei évben, idén pedig már a nagyváradi PKE tanítóképző szaka is akkreditált. Az idei évben a beiratkozás július 15–24. között zajlik, a helyek 80 százaléka ingyenes, és a tandíjak is az országos átlag alatt maradnak, viszont a tanulmányi és szociális ösztöndíjakat szinte a duplájára emelték a tavalyi évhez képest.

  Az említett időszakban a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar, illetve a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar alapképzéseire lehet iratkozni, de itt is van felvételi vizsga: július 25–26. között. Az eredményhirdetésre július 26–29. között kerül sor.

  Felvételi az orvosira

  A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem 3629 helyet hirdetett meg a következő hallgatói évre, melyekre július 15–19. között lehet beiratkozni. Az orvosi és gyógyszerészeti kar felvételi vizsgáját július 24-én rendezik meg, ugyanazon a napon az eredményeket is közzéteszik, de az óvások utáni, végleges eredményekre július 31-ig várni kell. Az Orvosi, Fogorvosi és Gyógyszerészeti szakok esetében a felvételizők rangsorolása az elért átlageredmények csökkenő sorrendjében történik: a végső felvételi jegy 90%-át az írásbeli vizsgán elért eredmény, míg 10%-át az érettségi jegyek átlaga képezi.

  Nem muszáj elmenni

  A továbbtanulni vágyó fiataloknak azonban nem muszáj feltétlenül más városba utazniuk, hiszen Szatmárnémetiben is több felsőoktatási intézményen lehet alap- és mesterképzést elvégezni, oklevelet szerezni.

  A Babeş–Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatán az óvónő- és tanítóképző, illetve a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar is meghirdetett államilag támogatott helyeket, de a Vasile Goldiş Egyetem és a Kolozsvári Műszaki Egyetem szatmári kihelyezett tagozata is több alapképzéssel várja az érettségizetteket.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie