×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Újabb kameruni nő, de romániai fiatal is hamis okmánnyal bukott le

2021.03.17 - 21:35
Megosztás:
Újabb kameruni nő, de romániai fiatal is hamis okmánnyal bukott le
Az élet ismétli önmagát — pár nappal korábban a petei határátkelőnél zajlottak ugyanolyan jelenetek, mint kedden kora délután a csanálosi átkelőnél.

A csanálosi átkelőnél kedden 13 óra 30 perc körül akart kilépni Románia területéről az a 39 éves, kameruni származású nő, aki egy, a franciaországi hatóságok által kibocsátott okmányt mutatott be ellenőrzéskor. S most is pillanatok alatt kiderült: bár magával az okmánnyal semmi gond nincs, eredeti, viszont a benne szereplő fénykép alanya és az utazó hasonlítanak ugyan egymásra, de nem egy és ugyanaz a személy.

A számítógépes rendszerben való lefuttatás pedig arra is rávilágított, hogy a francia hatóságok már keresik az okmányt, amelyet elloptak eredeti tulajdonosától. A nő ellen — aki elmondása szerint mindenképp a schengeni övezetbe akart eljutni, de nem rendelkezett ezt lehetővé tévő iratokkal — hamis személyazonossággal való visszaélés vádjával indítottak eljárást.

Ugyanaznap, nem sokkal később, pár perccel 15 óra után a petei határrendészek is lefüleltek egy hamis okmányt — itt a 29 éves, román állampolgárságú, suceavai illetőségű férfi az országba akart belépni, ám az általa bemutatott igazolvány csak nagy vonalakban hasonlított a román hatóságok által kibocsátottakhoz. Mint kiderült, a férfi hosszabb ideje Franciaországban él, eközben lejárt személyi igazolványának érvényessége, s mivel most mindenképp sürgősen vissza kellett térnie Romániába, beszerzett egy hamis okmányt, hogy hazatérhessen.

Az eset kapcsán a határrendészet ismételten emlékeztet: román állampolgárnak, még ha le is járt az okmánya érvényessége, alkotmányos joga belépni Románia területére — igaz, ilyen esetben valamivel hosszabb időt, pár órát vesz igénybe személyazonossága ellenőrzése, de még mindig érdemesebb többet várakozni, mint hamis okmányhasználat vádjával bíróság elé állni. Sz.K.M.

Fotó: SZFÚ archív

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie