×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Újabb öt éves mandátummal bízták meg Mugur Isarescut

2019.07.03 - 17:39
Megosztas :
 • Újabb öt éves mandátummal bízták meg Mugur Isarescut

  Újabb öt éves mandátummal bízta meg a parlament szerdai együttes ülésén Mugur Isarescut, aki immár hetedik megbízatását kapja, így 1990 óta rövid megszakítással folyamatosan ő vezeti a román központi bankot.

  A szakbizottsági meghallgatásokon a 69 éves Isarescut egyhangúlag megszavazták. A parlament egyúttal megválasztotta a Román Nemzeti Bank (BNR) új igazgatótanácsát is, amelynek új magyar tagja lesz Bálint Csaba személyében, akit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt a tisztségre Nagy Ágnes helyett. A nagyváradi születésű Bálint Csaba az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője volt.

  Isarescu kinevezése meglepetésnek számít, hiszen a jegybank kormányzóját hónapokon keresztül élesen bírálta a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetése, Liviu Dragnea volt pártelnökkel az élen. Azt vetették a szemére, hogy a BNR nem akadályozta meg az infláció növekedését és a lakosság által fizetett hitelek törlesztő részleteinek drágulását.

  A PSD az aranytartalék kapcsán is konfliktusba került a jegybank vezetőségével, hiszen a szociálliberális kormánykoalíció a nemzeti bank vezetőségének akarata ellenére tavasszal megszavazta, hogy szállítsák haza a Londonban tárolt csaknem 104 tonna román aranytartalék 95 százalékát.

  A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) álláspontja Isarescu személyét illetően azt követően változott meg, hogy Liviu Dragneát május végén elítélték egy korrupciós perben, aki így kénytelen volt börtönbe vonulni. Viorica Dancila miniszterelnök, a PSD új elnöke több kérdésben elhatárolódott a Dragnea által képviselt vonaltól, az egyik ilyen első döntése az volt, hogy a PSD mégis támogatja a kormányzó újabb öt évre szóló kinevezését a BNR élére.

  Isarescut először 1990-ben a kormány nevezte ki a BNR kormányzójává, majd a parlament megerősítette ebben a tisztségben 1991-ben, 1998-ban, 2004-ben, 2009-ben és 2014-ben. Isarescu 1999 decembere és 2000 decembere között Románia miniszterelnöke is volt.

   

  Cookie