×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
15 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Újabb tanári vizsgadrukk: véglegesítő vizsgát tartottak

2019.07.25 - 08:44
Megosztas :
 • Újabb tanári vizsgadrukk: véglegesítő vizsgát tartottak

  A nyolcadikosok és az érettségizők után, valamint a versenyvizsgát követően ismét a tanárokon volt a sor, hogy bizonyítsanak: szerdán a véglegesítő vizsgát rendezték meg.

  Szerdán, július 24-én délelőtt tíz órától vághattak neki a jelentkezők a véglegesítő vizsga feladatai megoldásának Románia-szerte. Az idei véglegesítőre több mint 7400-an jelentkeztek, számukra összesen 42 vizsgaközpontot jelölt ki az oktatási szaktárca, minden megyében egyet. A tételsorok kidolgozásához 10 órakor foghattak hozzá a pedagógusok, akik 96 különböző tantárgyból bizonyíthattak, ehhez pedig négy óra állt a rendelkezésükre. A legtöbben egyébként román tannyelvű óvodapedagógusok és tanítók, közülük 2079-en jelentkeztek a vizsgára, de sok volt a vizsgázó romántanár, matematikatanár, testneveléstanár és idegennyelv-oktató is.

  A Szatmárnémetiben, a Gheorghe Dragoş Gazdasági Líceumban megrendezett megmérettetésre 119 Szatmár megyei oktató jelentkezett. A dolgozatokat — a szatmáriakét is — a különböző szakoknak megfelelően az ország hat erre kijelölt egyetemi központjában javítják ki, a tételek egyébként országszerte egységesek voltak.

  A tanügyminisztérium által elfogadott menetrend szerint az első eredményeket július 31-én függesztik ki, és közlik a definitivat.edu.ro oldalon is, ezt követően pedig — más országos vizsgákhoz hasonlóan — itt is lehetőség lesz az óvásra. A jegyükkel elégedetlen fellebbezők dolgozatát ezt követően újrajavítják, míg a végleges eredmények augusztus 5-én lesznek nyilvánosak. A véglegesítő vizsgán nyolcas a legkisebb átmenő jegy.

  Véglegesítő után fokozati

  Romániában a pedagógusképzés kétfázisú: a képzés befejeztével ugyan elfoglalhat állást a jelölt, de csak a véglegesítő vizsga letételével válik teljes jogú oktatóvá. A véglegesítő vizsgára azok jelentkezhetnek, akik teljes munkaidőben tanító, szakképzett pedagógusként legalább két év, részmunkaidős tanítóként pedig legkevesebb három év tanításban eltöltött idővel rendelkeznek.

  Ahhoz, hogy valaki beiratkozhasson a véglegesítő vizsgára, legalább „jó” értékelést kell kapnia az éves értékelésen és a szakfelügyelők minősítésén. Két év tanítás után a pedagógusnak kötelezően jelentkeznie kell a vizsgára. Ez tehát az első állomás ahhoz, hogy valaki véglegesen elhelyezkedjen a tanügyben, ugyanakkor ezt követi majd a második fokozatú vizsga, illetve az egyes fokozat.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie