×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Gong

Újra műsoron a Raszputyin

2021.02.27 - 17:34
Megosztás:
Újra műsoron a Raszputyin
Hosszú idő után újra a Harag György Társulat műsorán szerepel a nemrég elhunyt Szőcs Géza fiktív történelmi drámája, a Raszputyin. A produkció bérletpótló előadásként lesz látható március 26-án 18, március 27-én és 28-án pedig 16 órai kezdettel. A társulat ezzel az előadással ünnepli a színházi világnapot március 27-én.

A társulat Raszputyin című előadása egyébként két megosztott díjat kapott 2020-ban a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján: Rappert-Vencz Gábort legjobb férfi főszereplőként, a társulatot pedig a kiváló társulati munkáért díjazták. Ez az előadás fogja továbbá egyedüliként képviselni Romániát a budapesti Nemzeti Színház által szervezett rangos nemzetközi színházi találkozón, a MITEM-en.
Szőcs Géza drámája egy történelmi látlelet a kollektív európai és globális lelkiismeretünkről. Ez a dráma a történelmi valóságot helyezi fókuszba Raszputyin fiktív szűrőjén keresztül. Ez a fikció a szenvedélyes túlélés utolsó mentsvára az emberiség apokaliptikus erdejében. Mert gyermeki módon vágyódik a világ békéjére. Arra, hogy milyen az, amikor nem gyilkoljuk egymást a társadalomban és a háborúkban. Ebben a világban minden költészet kacérkodik a valósággal. Minden vágyódás táncol a feladással. Minden tett a filozófiával. Pont olyan a dráma, mint amilyen kép alakult ki bennünk Raszputyin alakjáról a mai világunkban. Isteni és végtelenül emberi, miközben hátborzongatóan történelmi. Hiszen Raszputyin szent és bűnös alakja megfoghatatlan, hiszen az ő hatalma nem a császárok, királyok és a cárok hatalmával ér fel, hanem a játékosok és a szélhámosok igéző tekintetével.
Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Bándi Johanna, Gaál Gyula, Frumen Gergő, Orbán Zsolt, Zákány Mihály, Péter Attila Zsolt, Kovács Éva, Budizsa Evelyn, Poszet Nándor, Varga Sándor, Bogár Barbara, Gál Ágnes, Laczkó Tekla, László Zita, Méhes Kati és Rappert-Vencz Stella.
A produkció rendezője Sardar Tagirovsky, díszlet- és jelmeztervezője Kupás Anna m. v., zeneszerzője Bakk-Dávid László m. v., zenei vezetője Manfrédi Annamária. A rendező munkatársai: Pável Réka, Székhelyi Dániel és Szigeti Bálint. Az előadás sminkjeit Moldován Blanka készíti, ügyelő és súgó: Szabó Ritta.

Fotó: Kerezsi Béla

Több nézőt fogadhatnak
A járványhelyzet enyhülésével, az esetszámok csökkenésének köszönhetően a színházban félházzal játszhatják az előadásokat, tájékoztat a Harag György Társulat.
Májusban újra várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részleges feloldása után májusban ismét várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden az MTI-vel az intézmény.
Ott tudok otthon lenni, ahol jelen vagyok
Sardar Tagirovsky újra Szatmárnémetiben rendez: a Raszputyint követően egy igazi magyar klasszikust, a Csongor és Tündét viszi színre a Harag György Társulat tagjaival. Keresztes Ágnes interjúja a Szamos kulturális havilap hasábjain jelent meg.
Cookie