×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Újra téma a szatmári ideiglenes határátkelők teljes megnyitása

2021.04.27 - 07:03
Megosztás:
Újra téma a szatmári ideiglenes  határátkelők teljes megnyitása
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter is szorgalmazza a Nagypeleske–Zajta átkelő mihamarabbi állandóvá tételét.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő már több alkalommal és több fórumon is kérte a Szatmár megyében található ideiglenes határátkelőhelyek állandóvá tételét. A román fél részéről különböző, infrastruktúra létrehozásával kapcsolatos költségekre, adminisztratív akadályokra, szervezésbeli problémákra hivatkozva magyarázták a megyében található három ideiglenes határátkelő — a Szárazberek és Garbolc, Horea és Ömböly, valamint Nagypeleske és Zajta közötti — állandóvá tételének halasztását.

A parlamenti képviselő nemrég ugyanebben a témában fordult hivatalos levélben Szijjártó Péterhez, Magyarország külgazdasági és külügyminiszteréhez. A válasz pedig a napokban érkezett meg, és bizakodásra ad okot, hiszen a magyarországi miniszter ígéretet tett arra, hogy a következő miniszteri találkozón szorgalmazni fogja első körben legalább egy Szatmár megyei átkelő, a Nagypeleske–Zajta közötti megnyitását.

„Magyarország külgazdasági és külügyminisztereként hosszú ideje dolgozom e tíz átkelő megnyitása érdekében. A román kormány első körben csak a Dombegyház–Kisvarjas és az Elek–Ottlaka közötti utak esetében támogatta az állandó jellegű határnyitást. A szükséges nemzetközi megállapodások módosítását Bogdan Aurescu külügyminiszter úrral 2021. április 28. napján írom alá. Ezen a találkozón szorgalmazni fogom a Zajta–Nagypeleske közötti állandó határnyitást is” — írta válaszában Szijjártó Péter.

Az elmúlt európai uniós költségvetési ciklusban a román-magyar határszakaszon EU-s támogatásból tíz ideiglenes határátkelőhelyet hoztak létre. Ebből Szatmár megyében három, Bihar megyében három, Arad megyében pedig négy új átkelő található.

„Hosszú ideje dolgozom azért, hogy állandókká váljanak az ideiglenes, jobbára hétvégén használható átkelők, amelyek jelentősen tehermentesítenék a most működő tranzitpontokat. Hatalmas összegbe került a közúti infrastruktúra kiépítése mindkét oldalon, most pedig alig használják ezeket az utakat. Amennyiben hamarosan véget ér a koronavírus-járvány okozta helyzet, újra hatalmas lesz a forgalom a határátkelőhelyeken. Gondolni kell a határon naponta átkelőkre is, akik gyakran kerülőket téve kell átjöjjenek magyarországi otthonaikból Szatmár megyei munkahelyeikre” — magyarázza Magyar Lóránd.

Határnyitás Nagypeleskén
Altfatter Tamás Szatmár megyei prefektus úgy nyilatkozott lapunknak, hogy körülbelül két hét múlva sor kerülhet a Nagypeleske–Zajta határ megnyitására hétköznapokon is.
Torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyen
A szabadságukról Nyugat-Európából hazatérő és a nyaralásból visszainduló vendégmunkások miatt torlódás alakult ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyeken szombat délelőtt, a hétvégén a röszkei közúti átkelő csak belépésre használható — közölte a magyar rendőrség honlapján.
Nem korlátozzák a háztáji sertéstartást, szabályok azonban lesznek
Végre halló fülekre talált az érvelés, és győzedelmeskedett a józan ész: nem tervezik a háztáji sertéstartók esetében az állatszámlimitet, sem a szaporítás és kereskedelem tilalmát. Van néhány szabály azonban, amit be kell majd tartani — tájékoztat az ANSVSA.
Cookie