×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
12 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Újraindulnak a pályázati kiírások

2020.05.20 - 16:07
Megosztás :
 • Újraindulnak a pályázati kiírások
  A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) beindítja a februárra tervezett, de a járvány miatt elmaradt intézkedéseket. Az elkövetkező időszakban több kiírás lesz megpályázható.

  A vidékfejlesztési terv keretében először pályázható intézkedés a 3.2-es lesz, amely a Támogatás termelői csoportoknak a hazai piacra juttatott termékeik reklámozására nevet viseli — tájékoztatott Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja. Az intézkedés pályázhatóságát augusztusban indítják el, a pályázható összeg valamivel több mint 4 millió euró lesz. Ugyancsak augusztusban valamivel több mint 2 millió euró lesz pályázható a 3.1-es intézkedés keretében, amelynek neve: Támogatás a minőségi termék kategóriához való csatlakozásra. Ide tartoznak pl. a levédett nevű és az elismert termőhelyű termékek, a levédett és elismert hagyományos termékek, hegyvidéki termékek. Ebben a kiírásban érdekeltek a szatmári gazdák is, hiszen egyre több Szatmári Termék védjeggyel ellátott árut állítanak elő.
  Magyar elmondta, hogy ezentúl is nagy hangsúlyt helyeznek a vidéken letelepedő fiatalok támogatására. Összesen 43 millió euró keretösszeggel indítanak erre vonatkozó intézkedéseket. 40 ezer, illetve 50 ezer euró támogatást kaphat a sikeres pályázó a gazdaság SO-euró értékétől függően, két részletben. A szerződés megkötése után a teljes összeg 75 százalékát lehet felvenni, a második részletet pedig legkésőbb három év után. Ennél az intézkedésnél a legfontosabb feltétel a terméseladás, a pályázó fiatal gazdának vállalnia kell, hogy az első részlet értékét véve alapul 20 százalékos termékértékesítést valósít meg legtöbb három év alatt, valamint vállalnia kell az üzleti tervben leírt gazdaságkorszerűsítések elvégzését. A 20 százaléknyi termékértékesítés 6000–7000 euró értékű eladást jelent, amit bizonyítani kell a második részlet igénylésekor.

  A mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására (4.2-es intézkedés) júniusban lehet letenni a pályázatokat — ismertette Magyar Lóránd. Az intézkedés 50 százalékban önrészes, vagyis a befektetés teljes értékének a felét saját forrásból kell biztosítani. Abban az esetben, ha szövetkezet vagy termelői csoport pályázik, csak 30 százalék önrész szükséges. A legtöbb 300 ezer eurós támogatás épületépítésre, húsfeldolgozó gépek, gépsorok, árucsomagoló és -címkéző felszerelések, állatszállító és hűtős termékszállító járművek vásárlására költhető. Továbbá a támogatási pénzből elszámolhatók a termékforgalmazó üzletek felszerelései megvásárlásának és a termékek reklámozásának a költségei. A reklámozásra a kapott támogatás legtöbb 5 százaléka költhető el, de nem haladhatja meg a 30 ezer eurót.

  Júniustól újraindítják a 4.3-as intézkedést, melynek célja a beruházások támogatása a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére. A pályázható összeg 43,7 millió euró lesz, s a támogatás öntözőberendezések létrehozására, illetve a már meglevők korszerűsítésére fordítható. A beruházás maximális elszámolható értéke legtöbb egymillió euró lehet, és nem szükséges önrész. A beruházás legtöbb 30 százaléka öntözőberendezések (motoros pumpák, szórófejek stb.) vásárlására költhető — tette hozzá a képviselő.

  Elek György

  Cookie