×
2021. 06 16.
Szerda
Jusztin
23 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Ultrahang és lézer a varjaknak

2021.03.22 - 09:38
Megosztás:
Ultrahang és lézer a varjaknak
A Kossuth-kertben már kint vannak a szerkezetek, amikkel idén fogják riogatni a varjakat. A városháza titokzatoskodik a módszer ügyében; lapunk kiderítette, hogy milyen megoldást használnak.

Mindent vagy semmit alapon fog idén varjakat riogatni a szatmárnémeti városvezetés a Kossuth-kertben: hallható tartományban és nem hallható ultrahang tartományban is zajlani fog a hangalapú varjúriasztás, de lézer fénycsóvákkal dolgozó szórófej is van a már felszerelt madárriasztó eszközök tetejére erősítve, fényeffektusokkal is igyekeznek majd eltávolítani a fekete madarakat a Kossuth-kert fáiról. Bird-X márkájú, amerikai gyártmányú szerkezetekről van szó, ezek egyenként 25 négyzetméternyi területet fednek le, a Kossuth-kertben 10–12 darab ilyen van felszerelve azokra a helyekre összpontosulva, ahol a legtöbb a fészek. A gyártó weboldalán (bird-x.com) talált információk szerint ennek darabja — a lézeres kiegészítővel együtt — 825 amerikai dollár. Romániai forgalmazó is kínálja ugyanezt a terméket, bruttó 4200 lejes darabáron.

A gyártó tájékoztatója szerint a négy hangszóróval szerelt eszköz egyrészt sólyom támadó vijjogását sugározza, másrészt az emberi fül által nem hallható tartományban szóló hanggal teszi kellemetlenné a varjak számára a környéket, ahol ez a hanghatás észlelhető. Ehhez társul a lézerfényt szóró kiegészítője a szerkezetnek, amely a lombok közé időnként fellőtt éles fényű lézersugárral még inkább elijeszti majd a parkból a vetési varjakat. Úgy tudjuk, a lézerfényes megoldás korábban már tesztelve volt, ennek kézi megfelelőjével már járták a tél folyamán a parkot városi rendőrök, és állítólag bevált a módszer, mert amikor felvillant a fénysugár, hanyatt-homlok menekültek a madarak a parkból.

Korábbi kudarcok

Nagy érdeklődéssel várjuk tehát, és minden bizonnyal a városházán is várják, hogy beválik-e a módszer, amit egyelőre nem tudni, mikor fognak élesben alkalmazni, hiszen már volt néhány próbálkozás arra, hogy elűzzék a varjakat a Kossuth-kertből, de mind kudarcot vallott. Dorel Coica polgármestersége második évében voltak felszerelve a Kossuth-kerti játszótér szomszédságában lévő Kereskedelmi Akadémia kertre néző homlokzatára ragadozómadár és döglődő varjú hangját sugárzó hangszórók. Ezek pár hétig távol tartották a varjakat, de azok egy idő múlva rájöttek, hogy a veszély nem valós, és szép lassan újra belakták a fákat. Aztán volt tűzoltófecskendős próbálkozás, amikor vízsugárral sodorták le a tűzoltók a varjúfészkeket így, március folyamán, valamikor 2014-ben, de ez sem tántorította el a fekete madarakat attól, hogy a városban lévő parkokban álló fákon költsenek. Aztán volt olyan próbálkozás, hogy a fészekrakásra alkalmas háromágú, Y elágazású ágakig metszették a fákat, de ez is kudarcba fulladt, mint ahogy a 2018 januárjában vadászok végezte, vaktöltényes lövöldözés sem hozott sikert varjúügyben. Meg nem valósult ötlet volt a Kossuth-kerti fák varjúhálóval való befedése, hogy a madarak ne repülhessenek be az ágak közé. Ilyet végül nem csináltak, talán túl költséges lett volna akkora felületre hálót vetni, vagy kivitelezhetetlen lett volna a fák magassága és koronáik terebélyessége miatt.

Princz Csaba

Fotó: A szerző felvétele

Szép csendben megnyílt a Kossuth-kert
Megszokott nyári órarendje szerint üzemel május elsejétől a szatmárnémeti Kossuth-kert, járványügyi szempontból ugyanaz érvényes a parkra is, mint bármilyen más közterületre. A közterület-fenntartó ígéretei szerint hétvégén már üzemelni fog a gumikerekes kisvonat is.
Fekete sereg
A szóbeszéd szerint a Kossuth-kerti varjak ellen mintegy tíz éve azért indult ádáz háború, mert egyik fekete madár, talán magánvéleményként, hatalmasat pottyantott az akkori városvezető tar és fedetlen fejére.
Kezdődik a varjúriasztás
A végéhez közeledik a várakozás, májusban élesben is ki fogják tudni próbálni Szatmárnémetiben, hogy működik-e az új varjúriasztó rendszer.
Cookie