×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

UPU: volt, akit három napig lélegeztettek itt

2021.10.09 - 14:16
Megosztás:
UPU: volt, akit három napig lélegeztettek itt
Az elmúlt két-három hétben egy nap alatt közel kétszáz beteg is megfordult a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályán, olyan alkalom is volt, hogy a betegek fele a COVID-19 betegség miatt szorult a szakemberek segítségére.

A sürgősségi osztály mindennap változó, kihívásokkal és váratlan eseményekkel teli hely. A legtöbb lakos úgy képzeli el az itt zajló munkát, mint amilyennek a népszerű televíziós kórházas sorozatokban láthatjuk, a valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb. A személyzethiány és az erőforrások hiánya gyakran megnehezíti a munkát, az amúgy is mozgalmas részleg hétköznapjaira pedig már hosszú ideje rányomja bélyegét a koronavírus-járvány: hiszen a koronavírusos betegek mellett a krónikus betegségekkel küszködő páciensek ellátását sem hanyagolhatják, ugyanakkor a közúti vagy egyéb balesetek nyomán is nem egyszer érkezik a sürgősségire kritikus állapotban lévő sérült. Ráadásul a koronavírusos betegek ellátásához szakszerűen felöltött védőfelszerelésre van szükség, egy-egy műszak alatt többször is átöltöznek a szakemberek, hiszen a személyzet és a többi páciens is csak így lehet biztonságban, így védhetik meg magukat és másokat az esetleges megfertőződéstől, nem beszélve a rendkívül nehéz munkavégzéséről ebben az öltözetben. Minderre persze rövid idejük van, hiszen közben mindig akad olyan beteg, akinek segítségre van szüksége. Bár igyekszenek minél rövidebb idő alatt ellátni a hozzájuk fordulókat, elvégezni a megfelelő vizsgálatokat, szükség esetén pedig továbbirányítani őket a megfelelő osztályokra, a jelenlegi helyzetben ez egyáltalán nem könnyű — nem azért, mert nem akarják, hanem egyszerűen azért, mert nincs hely. A koronavírusos betegek esetében akár másfél nap is eltelhet, míg sikerül helyet találni számukra a megfelelő osztályon, a kritikus állapotban lévő, lélegeztetésre szoruló, COVID-19-ben szenvedő páciensek esetében pedig ez még több. Olyan lélegeztetésre szoruló szatmári is volt, aki számára nemhogy a megyében vagy a térségben, de az egész országban nem találtak helyet az intenzív terápiás osztályokon, a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) segítségével sem, így három napig a Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályán (UPU) küzdöttek érte.

Gátat szabni a fertőzésnek

Dr. Moldovan Adrianától, a szatmári egészségügyi intézmény sürgősségi osztályának vezető főorvosától megtudtuk, hogy az elmúlt 2–3 hétben átlagosan 90–100 beteget láttak el egy-egy 12 órás műszak alatt, volt olyan, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek a páciensek mintegy felét tették ki, de az elmúlt napokban stabilizálódni látszik az érkező betegek száma, ezen a héten nem voltak kiemelkedő napok. „Jelenleg stagnál a hozzánk forduló betegek száma, ami remélem, hogy így is marad” — mondta a szakember. Érdeklődésünkre azt is elmesélte, hogy nagyon nehéz körülmények között zajlik a munka, hiszen igyekeznek minél gyorsabban beavatkozni ott, ahol szükséges, nem lehet hanyagolni egyetlen beteget sem. A fertőzésveszély miatt pedig rendkívül óvatosaknak is kell lenniük a maguk és a betegek védelmében. A teljes testet fedő overall, kapucni, szemüveg, maszk, gumikesztyű felvétele is elvesz egy kis időt, viszont nem csak magukra kell öltsék ezt az egészségügyiek, de úgy is kell levegyék, megfelelő óvintézkedések mellett, hogy ne fertőződjenek meg. Amíg pedig a levegőtlen védőöltözetben vannak, még egy korty vizet sem ihatnak, a mosdót sem kereshetik fel, hiszen akkor bekerülhetne alá a vírus, így pedig rendkívül megerőltető a munkavégzés.
A kórházi helyhiány miatt sokszor az is rendkívül nehéz, hogy ágyat találjanak a betegeknek más osztályokon. A főorvos elmesélte, hogy azok a COVID-19-betegek, akiknek az állapota nem kritikus, általában 24–36 órán belül kerülnek át a sürgősségiről a különböző osztályokra, viszont az intenzív terápiás kezelésre szoruló, lélegeztetett betegek számára sokkal nehezebb megfelelő helyet találni. „Volt olyan kritikus állapotban lévő beteg, aki több mint három napot töltött a sürgősségin lélegeztetőgépen, mivel sehol, egyetlen intenzív terápiás osztályon sem volt hely számára, Románia-szerte nem volt üres ágy. Hiába vettük fel a kapcsolatot, és kértük a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) segítségét, így is csak három nap után sikerült átszállítani” — magyarázta.

Bízzanak az orvosokban!

Azért, hogy az esetleges megfertőződés esélyét csökkentsük, tartsuk be a szükséges védekezési szabályokat, és ne mulasszunk el maszkot viselni! — tanácsolja a sürgősségi főorvosa a lakosságnak. Az immunrendszer karbantartására is figyeljünk oda, a lehetőségekhez mérten fogyasszunk mindennap zöldséget és gyümölcsöt, C- és D-vitamint.
Akik felső légúti panaszokkal küszködnek, vegyék fel a kapcsolatot a családorvosukkal, szükség esetén végezzenek koronavírus-gyorstesztet, hogy kizárhassák a fertőzést. Amennyiben COVID-19 betegségben szenvednek, és enyhébbek a tüneteik, őket a háziorvos felügyelete alatt otthon is lehet kezelni, viszont amint érzik, hogy rosszabbodik az állapotuk, nehézkes a levegővétel, azonnal forduljanak a sürgősségi osztályhoz! „Kérem, ne hanyagolják el a betegséget, kérjenek időben segítséget, amíg nincs túl késő! Bízzanak az orvosokban, mert mi igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy segítsünk a betegeinknek” — nyilatkozta dr. Moldovan Adriana.

Bumbuluţ Krisztina

 

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie