×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
17 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Út a semmibe — a schengeni csatlakozás a megoldás

2019.05.25 - 11:10
Megosztás:
 • Út a semmibe — a schengeni csatlakozás a megoldás

  Börvely és a magyarországi Tiborszállás között új aszfaltút húzódik. Mindösszesen pár tíz méter hibádzik ahhoz, hogy a két útszakasz összeérjen. A schengeni csatlakozás lehetne a megoldás.

   

  A héten Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt is a helyszínen járt. Felidézte: a Barroso-bizottság nyolc évvel ezelőtt mondta ki, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozási feltételeket, majd az Európai Parlament két ízben is elfogadott egy-egy határozatot, amelyben követeli a két kelet-európai ország schengeni csatlakozását. Kiemelte ugyanakkor, hogy ebben a kérdésben az Európai Parlament nem tud önállóan döntést hozni. A csatlakozás megvalósulásához az Európai Tanács jóváhagyására van szükség, azonban több tagállam — Franciaország, Finnország és legutóbb Hollandia — rendre megvétózta a döntést, olyan kifogásokat támasztva, amelyek nem szerepelnek a csatlakozási feltételek között. Ilyen kifogás például az, hogy Romániában sérül a jogállamiság.

  Winkler Gyula elmondta azt is, hogy a schengeni csatlakozásnak gazdasági és közösségi tétje is van, ezért ennek mielőbb meg kell történnie. A határ történelmi szempontból is összetartozó közösségeket választ szét, de kereskedelmi akadályokat is támaszt, hátráltatja a határ menti közösségek gyarapodását, fejlődését.

  Mindezek okán szorgalmazta, hogy minél hamarabb létesüljön határátkelő Börvelyben is. A látogatáson jelen volt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, illetve mások mellett Kiss Zoltán börvelyi polgármester, Erdei-Dolóczki István parlamenti képviselő és Nagy Szabolcs megyemenedzser. Elmondták, hogy Szatmár megyében négy kisebb közúti határátkelőhely létezik, ezek közül három, a Zajta–Nagypeleske, a Garbolc–Szárazberek, illetve az Ömböly–Horea határátkelőt mind a magyarországi, mind a romániai oldalon EU-s pénzek révén valósították meg.

  A Börvely–Tiborszállás határátkelőt a község irányából lehet megközelíteni, a Tasnádig húzódó, mintegy 70 kilométeres megyei út felújítása a helyi fejlesztési országos programból lehívott alapok segítségével valósult meg. A polgármester szerint a börvelyi határátkelő megnyitása a többi határátkelő tehermentesítését tenné lehetővé.

  Börvelyi pékségbe is ellátogattak. Egyebek között európai uniós támogatással bővítették a vállalkozást. A pékségben mintegy negyvenen dolgoznak — a pékeken kívül sofőrök, eladók stb. Naponta hozzávetőleg 3000 kenyeret készítenek, s amennyiben a közelben lenne határátlépő pont, talán több családnak tudnának mindennapit biztosítani…

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie