×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
18 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Útadófigyelő kamera Peténél

2019.05.23 - 08:17
Megosztás:
 • Útadófigyelő kamera Peténél

  Szatmár megyében háromra bővült a matricafigyelő kamerák száma a megyében, Józsefháza környékére várható a negyedik.

  A Szatmárnémetiből Nagykárolyba vezető 19-es úton lévő után a 19A jelű országúton, Peténél is felállították az érvényes útadómatrica meglétét vizslató kamerát. Ez a harmadik ilyen készülék a megye országos rangú útjain, korábban a csanálosi átkelőnél is telepítettek egyet, ott egy hónappal ezelőtt lettek készen a munkálatokkal.

  Üzemel-e?

  Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere elmondta, hogy az értesülés igaz, a román közútkezelő (CNAIR) által korábban letett építkezésiengedély-igénylés matricafigyelő kamera telepítéséről szólt, és valóban az áll a falu végén. A kamerakihelyezési munkálatok be vannak fejezve, mondta még el lapunknak a polgármester, és át is vannak véve, de hogy valóban üzemel-e a kamera, azt a községvezetés nem tudja.

  Tudva levő, hogy úthasználati illetéket csak az országutak használata esetén kell fizetni, a Külföldi Befektetések, Köz- és Magánszféra Partnerség Igazgatóság (DPIIS) adatai szerint Szatmár megye esetében az ilyen utak a következők: 19, 19A, 1C (Sárközújlak–Apa), 1F (Csanálos–Tasnád–Szopor), 19F (Szatmárudvari–Apa), és fizetős lesz a szatmárnémeti kerülőút is.

  Belterületen van

  Peténél és Csanálosnál is érdekes a helyzet, mert korábban azt lehetett tudni, hogy csak a települések közigazgatási határán túl kötelező fizetni az országos utak használatáért, a két faluban viszont belterületre épültek ezek. Găman Mihály igyekezett tisztázni a dolgot: a közigazgatási határ csak városok esetében számít, községek esetében a belterületen húzódó út is a CNAIR fennhatósága alá tartozik. Mellau József csanálosi polgármester is ezt erősítette meg, és ezt látszik igazolni az is, tette hozzá az elöljáró, hogy a Csanáloson áthaladó utat a CNAIR javítja és gondozza, a községre csak annak tisztán tartása van bízva.

  Ha nincs útadómatrica vagy van, de lejárt — autótípustól függően —, 250–4500 lej lehet a büntetés, ha a kamera észreveszi a mulasztást. Nem hivatalos információk szerint van egy bizonyos türelmi idő, amelyik lehetővé teszi, hogy ne kelljen feltétlenül előre kiváltani a matricát, elég az országútra hajtás napján megtenni azt, de még éjfél előtt. Ez állítólag érvényes abban az esetben is, ha a matrica nélküli autót észlelte a kamera, és a rendszáma bekerült a rendszerbe.

  Princz Csaba

  Cookie