×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Utcai művészetek fesztiválja

2021.08.12 - 07:00
Megosztás:
Utcai művészetek fesztiválja
Fotó: turnulsfatului.ro/ archív
Augusztus 11-én kezdődött el a szatmárnémeti Street Art Fesztivál első kiadása, amelynek célja a város hat különböző helyszínének újjáélesztése az utcai művészet segítségével.


A szatmárnémeti G. M. Zamfirescu Művelődési Központ úgy gondolta, hogy itt az ideje restartot (újraindítást) adni a város művészeti életének, mégpedig falfestmények által. Az elképzelés a gyakorlatban: tegnap, augusztus 11-én kezdődött el a szatmárnémeti Street Art Fesztivál első kiadása, amelynek célja a megyeszékhely hat különböző helyszínének újjáélesztése ennek a fajta utcai művészetnek az eszközeivel. A Street Art projekt keretében hat művész készít falfestményeket a következő szatmárnémeti helyszíneken: a Ion Creangă, Bălcescu–Petőfi és Mircea Eliade iskoláknál, a Nicolae Titulescu téri transzformátorállomásnál, szeptemberben pedig sorra kerül a Tűzoltótorony melletti fal és a Moose bár teraszáról látható fal átalakítása is.

Partnerek

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ a SamStudia Egyesülettel közösen — a városhatárokon túlról is — mindenkit vár ennek az egyedülálló eseménynek az egyes állomásaira és előadásaira, amely a SISAF (Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál) és az Art Factory Association partnereknek köszönhetően kerül megrendezésre. Szatmárnémetiben ez lesz az első projekt, amely az utcai művészet kategóriájába sorolható, és amelynek ötletét az idén hetedik alkalommal megszervezésre kerülő Nagyszebeni Nemzetközi Street Art Fesztivál ihlette.

Munkaülések is

A fesztivál, amely nem csak utcai falfestésből áll, meghívott művészek érdekes és interaktív workshopjait is jelenti, amelyeken a résztvevőknek lehetőségük nyílik technikákat elsajátítani és tapasztalatokat szerezni a falfestés területén. Nagyszebenben ilyenfajta művészeti alkotások több mint 10 000 négyzetméternyi falfelületen találhatók meg.

Kikacsintás

A projekt két szakaszban fogja újjá varázsolni a kiszemelt szatmárnémeti helyszíneket: augusztus 11. és 16., illetve szeptember 1. és 5. között a művészek falfestményei lefektetik a város Street Art galériájának az alapjait, ezzel pedig városunk a kortárs művészetek irányába tesz egy kikacsintást. A három, fentebb megnevezett iskola többek között azért is lett kiválasztva helyszínként, mert a kezdeményezők ezzel is növelni szeretnék ezeknek a helyszíneknek a vonzerejét, és olyan eredeti művészeti elemeket szeretnének becsempészni a mindennapokba, amelyeket a diákok még hosszú ideig élvezhetnek majd.
Tegnap a művészek már elfoglalták a helyszíneket, és elkezdtek dolgozni a Samstudia önkénteseivel. Ma 11 órától művészi műhelymunka veszi kezdetét a Bălcescu–Petőfi Általános Iskolával szemben lévő Skateparkban, Mitroi Timea vezetésével. 19 órától a Moose bári rendezvényen DJ Nelu lesz a hangulatfelelős. Szombaton 19 órától ugyanitt a nagyszebeni DJ Funky Drop fog fellépni. Vasárnap 17 órától indul a Street Art Bike Tour az UFO Parkból, amelynek keretében a szervezők végigvezetik az érdeklődőket a street art helyszíneken, és megtekinthetik az elkészült alkotásokat.

Mi is az a városi falfestés?


Elsősorban ez nem falfirka és nem egy közönséges és ellenőrizetlen önkifejezési mód, ami nyilvános tereken nyilvánul meg (ami sajnos oly sokszor felbukkan), és amely nem bír hozzáadott értékkel. Ez a fajta művészet igyekszik elhatárolódni a közismert utcai művészettel kapcsolatos, már meglévő fogalmaktól, és nonkonformista módon próbálja egy-egy település arculatát felfrissíteni olyan eszközökkel, mint a festékspray, az ecset és a művészi érzék.


Princz Csaba

 

Képzőművészeti kiállítás nyílt Szatmárnémetiben
A Képzőművészek Országos Egyesülete Szatmár megyei fiókszervezetének szervezésében nyílt meg tegnap az ez évi utolsó tárlat.
Alakul a város legnagyobb parkja
Technikai okok miatt és a minőség érdekében határidő-hosszabbítást kért a kivitelező, hiszen füvesíteni, játszóteret gumírozott védőburkolattal ellátni csak adott időjárási viszonyok között lehet.
Különleges, egyedülálló múzeum
Távolról sem megszokott, közösségi térként is működő múzeum készül, amelynek keretében 6000 négyzetméteres, központi ingatlant és területet kapnak vissza rendbe téve a szatmáriak.
Cookie