×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
16 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Nagykároly

Útjavításról, aszfaltozásról beszélt Kovács

2020.04.30 - 14:33
Megosztás :
 • Útjavításról, aszfaltozásról beszélt Kovács
  Miért nem az egészségügyre költenek, miért aszfaltoznak ilyenkor? — ilyen és ehhez hasonló kérdések sora jelenik meg a közösségimédia-felületeken. A hasonló lakossági észrevételekkel kapcsolatban kérdeztük Kovács Jenőt, Nagykároly polgármesterét.

  A koronavírus-járvány miatt karanténba kényszerült nagykárolyiak számára is a közösségi oldalak jelentik a világgal való kapcsolattartás egyik legfontosabb módját. Nagykárolyban március közepe óta zajlik a főút felújítási munkálata, azonban mivel a munka elkezdése nagyjából egy időben történt a járvánnyal kapcsolatos korlátozások bevezetésével, ez sok esetben kritikai reakciót váltott ki a lakosok egy részéből.

  Miért nem az egészségügyre költenek, miért aszfaltoznak ilyenkor? — ilyen és ehhez hasonló kérdések sora jelenik meg a közösségimédia-felületeken. Az egyéb, hasonló jellegű észrevételekkel kapcsolatban kerestük meg Kovács Jenő polgármestert, s kértük, hogy reagáljon a felvetésekre.

  „Amíg a világjárvány miatt nem hirdették ki a szükségállapotot, addig mindannyiunk egyik legégetőbb kérdése és problémája az volt, hogy mikor újul már meg a főút. Most elkezdtük a munkálatot, s bár a kritikai észrevételek mindig eljutnak hozzám is, azért sokan megértették azt is, hogy a kijárási tilalom okán gördülékenyebben tud dolgozni a kivitelező most, mint az úgynevezett normális időszakban. Nem örülünk a kijárási szabályozásnak, de megpróbálunk jól kijönni ebből a helyzetből. A másik kérdésre az a válaszom, hogy azért költünk most aszfaltozásra, mert ezek pályázati úton elnyert pénzek, amiket csak olyasmire fordíthatunk, amire megpályáztuk, ez ennyire egyszerű. Ezen a héten elkészül a kivitelező a két körforgalom közötti résszel, s valamikor május végére, legkésőbb június közepére az Ágoston utca és az ortodox katedrális közötti útszakasz egészével végez. A főúton zajló munka mellett párhuzamosan dolgoznak a cég szakemberei a járdák térkövezésén, a kerékpárút kialakításán. Az utolsó mozzanat a zöldövezet kialakítása és rendbetétele lesz. Mindezzel a munkálattal párhuzamosan elkezdték a Mioriţei utca aszfaltozásának előkészítését. Ez egy nagyon szép utca lesz, itt halad majd a buszjárat is, amit remélem, sokan használni is fognak majd. A főúttal a nyár folyamán végeznek a szakemberek, viszont szeretném, ha tudnák a nagykárolyiak, hogy a Mioriţei utca sarkától egészen a Petri út végében található benzinkútig tartó, 450 méteres szakasz nem szerepel a projektben. Ezt a részt csak jövőre tudjuk helyrehozni, de akkor meglesz.

  Idén nyáron elkezdődik továbbá az 1 Decembrie 1918 és az Independenţei utca újraaszfaltozása is. Tudom, hogy ezt a munkálatot is várják már a nagykárolyiak, viszont azt mindenkinek el kell ismernie, hogy egyszerre nem túrhattunk fel mindent, mert akkor már valóban nem tudnánk sehol sem közlekedni. Tudom, sokszor mondom, hogy itt dolgozunk vagy ott dolgozunk, az emberek úgyis csak akkor hiszik el, ha azt látják, hogy ténylegesen el is kezdődött a kivitelezés. Nincs ez másképp az utak javításával kapcsolatban sem.

  Ezek mellett pedig a Gencsi úton, az egykori téglagyár területén zajlik a buszvégállomás kialakítása. Mivel itt a talaj problémásabb, egy kolozsvári cég munkásai dolgoznak a megfelelő előkészítésen. Elmondanám azt is, hogy sikerült kiköltöztetnünk a Közterület-fenntartó Igazgatóságot, valamint a városi kertészetet is a Gencsi útra. Így nagyjából egy helyszínen, egymás közelében lesz minden olyan cég és vállalat, mely a városi közterületekért és a köztisztaságért felel” — magyarázta a polgármester.

  Szakemberek döntik el

  A nagykárolyi főút alapozási munkálatát követően elkezdte a kivitelező az aszfaltozást is. Már vannak olyan szakaszok, ahol végzett is mindezzel. A 6 centiméteres aszfaltrétegre 4 centiméternyi kopóréteg kerül. Lakossági észrevétel okán kérdeztük Nagykároly polgármesterét: elég lesz ennyi?

  „Olyan emberek részéről hallottam már hozzászólásokat, akiknek eddigi munkásságuk során nem sok közük volt az aszfaltozáshoz. Sajnos azt kell mondanom, a hozzá nem értők kommentálnak, hogy az út alapjának szerintük milyennek kellene lennie. Ezzel kapcsolatban elmondanám, hogy ezt nem a polgármesterek, nem a számítógép képernyője előtt ülő kommentálók s nem is az újságírók döntik el, hanem a tervezők, a szakemberek. Ha mi elkezdünk azon vacillálni, hogy az, amit egy szakember, egy tervező leír, helyes-e, akkor hova jutunk? Ezt egyszerűen csak rosszindulatnak tudom titulálni. A magam részéről annyit tudok elmondani, hogy a kivitelező garanciát vállal a munkájára, és tapasztalataim szerint a most dolgozó cég képviselői a legkomolyabbak. Elmondanám, hogy a megye egyik legjobb, építkezéssel foglalkozó cége dolgozik nálunk, és én minden alkalommal komolyságot és korrekt hozzáállást tapasztaltam a részéről, s bízom benne, hogy az elkészült munka eredményével a lakosok is elégedettek lesznek” — fejtette ki álláspontját Kovács.

  Két éven belül sorra kerül

  Két nagykárolyi lakónegyed, az Eliberării és a Republicii negyed maradt ki a felújítások, korszerűsítések sorából. Érthető módon az ott élők közül is sokan kérdezik, hogy mikor fejleszt, épít, szépít ott is a városvezetés.

  „Elmaradásom van a Republicii és Eliberării lakónegyedekben élő nagykárolyiakkal szemben is, ezt tudom és sajnálom. Ez azért van, mert azokat a részeket nem tudtuk betenni egy pályázatba sem. Viszont azt meg tudom ígérni az ott élő nagykárolyiaknak, hogy két éven belül azok a városrészek is megújulnak. Jövőre a ivóvíz- és csatornahálózatra fókuszálunk a Republicii negyedben, mivel ott közel fél évszázados, meglehetősen elavult vezetékek vannak. Elvégezzük a munkát mind a két negyedben, s az is lehet, hogy még szebb munka kerekedik ki belőle, mint a többi negyedben. Gyakran kérem erre a lakosokat, de egyebet nem tehetek: legyünk egy kis türelemmel, próbáljuk meg a maximumot kihozni a rossz helyzetekből is, és én bízom benne, hogy a folyamatban lévő projektek lezárultával örömmel tekintenek és haladnak majd végig Nagykárolyon” — összegzett Kovács Jenő.

  Cookie