×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
4 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Útmutatót dolgozott ki a CNCAV a legyengült immunrendszerű személyek beoltására

2021.10.12 - 09:22
Megosztás:
Útmutatót dolgozott ki a CNCAV a legyengült immunrendszerű személyek beoltására
A 12 éven felüli, csökkent immunválaszra képes személyeknek a második adag beadása után legkevesebb 28 nappal és legtöbb 4 hónappal beadható a koronavírus elleni oltás harmadik dózisa - közölte hétfőn az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

A testület hétfőn útmutatót dolgozott ki a Covid-19-elleni oltás harmadik adagjának, illetve az emlékeztető dózisának a beadásáról.

Közleményében a CNCAV emlékeztetett arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint teljeskörűen beoltott személynek az tekinthető, aki megkapta a két mRNS-alapú vakcina, a Comirnaty vagy a Spikevax mind a két dózisát.

Az EMA ugyanakkor engedélyezte a Comirnaty és Spikevax harmadik adagjának beadását a súlyosan immunkompromittált, 12 éven felüli személyeknek a második dózis után legkevesebb 28 nappal, illetve az emlékeztető adag beadását a 18 éven felülieknek a második dózis után legkevesebb 6 hónappal.

A CNCAV közölte, hogy a legyengült immunrendszerű személyeknek csak szakorvos vagy a háziorvos ajánlása alapján adható be az oltás harmadik adagja.

Az az immunkompromittált beteg tekinthető teljeskörűen beoltottnak, aki három adagot kapott az mRNS-alapú vakcinák valamelyikéből. A Comarnity második adagját az első után 21 nappal, a harmadikat a második után legkevesebb 28 nappal kell beadni. A Spikevax második dózisát az első után 21 nappal, a harmadikat a második után legkevesebb 28 nappal kell beadni - tájékoztatott a CNCAV. AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie