×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
22 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Utolsó szakaszba érkezett

2012.05.14 - 19:46
Megosztas :
 • Utolsó szakaszba érkezett

  Lunaforráson (Luna Şes) a sípálya kiépítése az utolsó nagy szakaszához érkezett. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, idén már megyénkben is lehet síelni.

  Május 14-én  a Lunaforráson (Luna Şes) kiépítésre kerülő sípálya utolsó jelentős munkálatait jóváhagyó nyilatkozatot írt alá Csehi Árpád Szabolcs, a leendő sífelvonó tövében. Az elöljáró a helyszínen találkozott a kolozsvári Aconim, a bukaresti Electromontaj és a Drum Construct vállalatok képviselőivel, akik a hátralevő munkálatokat végzik el. Az Electromontaj a sípálya kialakítását, a sífelvonó, hóágyú és éjszakai megvilágítás beszerelését végzi majd el. A sípálya hossza 2100 méter lesz, és több nehézségi fokozatnak megfelelően alakítják majd ki a munkások. A sífelvonó a 650 méteres magassági ponttól indul majd, és a Kövesen lesz a végállomása, mely csúcs 1201 méter magasan található. A hegyről látható Máramaros megye több látványossága, de ha kedvező az időjárás a Kányaházi tó is. A sípálya kiépítésének teljes munkálatai 26 millió lejbe kerülnek. Az elektromos áram hálózatának kiépítését az Electromontaj cég munkatársai végzik, akik 8,4 kilométeres távon kell a kábelt elvezessék. A munkálatok összértéke 3,9 millió lej. A felvonópályáig Avasfelsőfaluból 12 kilométer út vezet, melyből 8,4 kilométert kell megépítsen a Drum Construct vállalat. Az út építése és alapozása, a patakon átvezető hidak már elkészültek, és az áramhálózat kiépítésével párhuzamosan zajlik majd az aszfaltozás is. Az utászok által elvégzett munka összköltsége 17 millió lej.

   

  Turisztikai potenciál

   

  A Lunaforrási sípálya megépítésének ötlete már 1982-ben fogalmazódott meg, ám a munkálatokat 2003-ban licitálta ki a fejlesztési és turisztikai minisztérium. Az akkori kiírást egy görög cég nyerte, mely szerződést 2008-ban bontották fel, és ekkor írták ki az új versenytárgyalást. A sífelvonó alkatrészeit az olasz Leitner vállalat már 2003-ban leszállította, így a mostani kivitelező, az Aconim leltárt készít az azóta üzemen kívüli darabokról, és a meghibásodott szerkezetelemeket az olasz gyártó megjavítja. A tegnapi terepszemlén, Csehi kihangsúlyozta, ha minden a tervek szerint megy, akkor a sífelvonó beszerelése, az aszfaltozási munkálatok és az elektromos áram hálózatának kiépítése négy hónapon belül elkészülnek, aztán már a sípálya kiépítését kell elvégezze a kivitelező, melynek munkálatai még ebben az évben befejeződhetnek, így már a következő síszezonban lehetségessé válhat megyénkben a síelés. A sífelvonó alkatrészeit helikopterrel szállítják majd Lunaforrásra, ezzel téve látványossá a munkálatokat. Nicolae Bura, elmondta, a projekt nem közeledhetne a végéhez, ha a megyei tanács jelenlegi elnöke nem állt volna ki a projekt mellett, mely jelentősen hozzájárul majd a megye turisztikai értékének gazdagításához.

  Sógor Beáta

  Cookie