×
2020. 07 07.
Kedd
Appolónia
14 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.30 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Vadásztalálkozó a partiumi régióünnepen

2019.08.09 - 15:09
Megosztas :
 • Vadásztalálkozó a partiumi régióünnepen

  A Folk Alapítvány szakmai előadásokkal egybekötött találkozóval és a főzőversennyel, valamint négylábú barátaival közösen szeretné megismertetni augusztus 24-én a vadászat igazi mivoltát a 18. Partiumi Magyar Napok látogatóival.

   

  Állítása szerint erre azért van szükség, mert — a közhiedelemnek és a szabályszegőknek köszönhetően — a vadászok megítélése napjainkban nagyon rossz, pedig e tevékenység az emberiség hajnalától kezdve kíséri társadalmunkat, ma is nagy szerepet játszik a szakszerű vadgazdálkodásban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy 1000 körül Gizella királyné királyi vadászokat telepített, akik megalapították Németi települést.

  A vadászat a 19. századig a magyarok körében kiváltság volt, nem a pénztárcán múlott az, hogy ki lőhet vadakra, hanem a hozzáállásán. A vadászat etikája, az állatok és az erdő no meg egymás tisztelete alapkövetelmény volt a fegyvert fogók között. Ehhez hozzátartozott a kutyák kiképzése is. Nem hiába él mai napig a mottó: Adj esélyt a vadnak! A Folk Egyesület tagjai ezeket az elveket vallják, felelevenítve a magyar vadászbecsület szellemiségét.

   

  Ősi gasztronómia modern köntösben

   

  Idén a hagyományoktól eltérően a Kossuth-kert főbejáratától jobbra alakítanak ki egy kis szigetet a vadásztalálkozó és a főzőverseny számára. A gasztronómiai próbatételt, amelyet ötödik alkalommal szerveznek meg a PMN keretében, leginkább közösségi kikapcsolódásnak tekintik. „A vadételfőző verseny kis létszámmal indult, amolyan baráti összejövetelként, az évek során azonban egyre többen csatlakoztak a csapatokhoz, hogy bemutassák vadhúsból készülő, magyaros receptjeiket, és megcsillogtassák főzőtudományukat. A szervezők csapatonként 3 kilogramm bevizsgált húst biztosítanak, ez lehet fácán, vaddisznó vagy akár őz is. A húsok változatos elkészítési módozatai évről évre meglepik a zsűrit, amelynek tagjai az ötletes, újszerű elképzeléseket oklevelekkel jutalmazzák” — mondja Mészáros István, aki immár ötödik éve szervezi a vadászegyesülettel a vadételfőző versenyt. Az idei főzőversenyen a tervek szerint mintegy félszáz szakács vesz részt, akik a helyszínen készített ételkülönlegességek receptjeivel és minden más, vadhúsból készített fogással kapcsolatban szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

   

  Madarat tolláról, vadászt kutyájáról

   

  A 18. Partiumi Magyar Napok keretében, a vadásztalálkozó égisze alatt az egyesület tagjai ismeretterjesztő előadásokkal és trófeakiállítással várják a látogatókat. Az ebek képzésével és a nyugati országokban már kötelező vizsgával kapcsolatban a német vizslák és vadászkutya-kiképzés szaktekintélye, Antal Zsombor tart elméleti és gyakorlati bemutatót. Papandonatu Gábor nagyvad-utánkereső, a vérebek szakértője pedig ezekről a fajokról és a velük való munkáról mesél a nagyérdeműnek. Míg a vizslákkal a kis termetű erdei-mezei és tóparti lakókat hajtják, a vérebekkel a nagy termetű állatokra vadásznak, mint az őz és a szarvas, illetve a vaddisznó. A trófeakiállítást a Zöld Házban rendezik be magángyűjteményekből származó darabokból.

  Azért, hogy a legkisebbek se maradjanak ki a mókából, kutyás bemutatók és „vizslasimogató” is lesz a programok között, de a felnőtteket sem zárják ki a tappancsos vidámságból.

   

  Segítség a segítőnek

   

  A Szatmári Vadászegyesület a 18. Partiumi Magyar Napok szervezőcsapatával közösen többféle karitatív módon járul hozzá az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak.

  Mindenki „főzőbája” a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.

  „A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, amelyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett természetesen a Kossuth-kerti látogatóknak is lesz lehetőségük segítséget nyújtani, amit többféle módon tehetnek majd meg a helyszínen” — mondja Barta Zoltán, a Partiumi Magyar Napok szervezője.

   

  Fő támogatók:

  Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

   

  Arany fokozatú támogatók:

  Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

  Cookie