×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Vakcina: négy vírustörzs ellen véd

2019.10.07 - 08:28
Megosztás :
 • Vakcina: négy vírustörzs ellen véd

  A legapróbbak, főként a beteg gyermekek számára javasolt az influenza elleni oltás beadatása. A megbetegedések megfigyelési időszaka október 7-én, hétfőn indul, tájékoztat a hatóság.

  Tízezer adag influenza elleni oltást biztosít az egészségügyi minisztérium a veszélyeztetett kategóriába sorolható, 6 hónap és 3 év közötti gyermekek számára. A szaktárca tájékoztatása szerint 10 000 adag influenza elleni vakcinát biztosítanak azon 6 hónap és 3 év közötti kisgyermekek számára, akik krónikus tüdő-, szív-, máj- vagy vesebántalomban, idegrendszeri vagy anyagcsere-betegségben, cukorbetegségben, kóros elhízásban, primer immunhiányos szindrómában vagy asztmában szenvednek. Tavaly 2377 fél és három év közötti gyermeket oltottak be ingyen az influenza ellen.

  Az influenzaszezonra egyébként a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is készül, becslései szerint nagyjából 20 ezer adag vakcinára lesz szükség ahhoz, hogy le tudják fedni az immunizálás iránt érdeklődő, magas rizikófaktorú lakosság oltását. A kampány, ahogyan az előző években is, a háziorvosok rendelőjében zajlik, a szakemberek közül pedig kivétel nélkül mindenki kérvényezett már oltást, hogy a listáin szereplő krónikus betegek, állapotos nők, gyermekek immunizálása rendben menjen. A közegészségügyiek egyébként már kaptak 470 adag vakcinát, amelyből első körben az egészségügyi személyzetet oltják be, míg a lakosságnak szánt dózisok október második felében kell megérkezzenek Szatmár megyébe.

  A közegészségügyi szakemberek tájékoztatása szerint a felső légúti és az influenzás megbetegedések megfigyelési időszaka október 7-től kezdődik, s a hónap közepétől a lakosságot is rendszeresen tájékoztatni fogják ezekről.

  Miért kellene oltatni?

  Az Egészségügyi Világszervezet által javasolt influenzavakcina négy vírustörzs ellen véd. Az oltás nem okozhat betegséget, hanem csupán „felkészíti” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet, amelyek a következők lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.

  A betegség kockázata sokkal nagyobb, mint a védőoltásé, ezért mindenkinek javasolt a védőoltás féléves kor felett. A kiemelt csoportokba tartozóknak pedig különösen fontos lenne az immunizálás. A kiemelt, magas rizikófaktorúak az idősek, krónikus betegek, azok, akik munkájuk miatt zárt térben több emberrel dolgoznak együtt vagy sok emberrel kerülnek kapcsolatba munkájuk során, és a fél évnél fiatalabb gyermekek családtagjai számára is javallott az oltás, mivel az ő védelmüket csak a környezetükben élők immunizálásával lehet megoldani. Leendő kismamák számára is javasolt az oltás: a nemzetközi ajánlások már a családtervezés időszakában is javasolják az influenza elleni oltás beadatását, ha a gyermekvállalás várhatóan az influenzaszezonra esik.

  Az oltás nem adható be annak, akinél súlyos allergiás reakció alakul ki tojás fogyasztása kapcsán, vagy akinél a korábbi oltást követően orvosi beavatkozásra volt szükség. Miután megérkeztek a háziorvosokhoz a vakcinák, érdemes minél korábban kérni az oltást, hiszen a védelem kialakulása 2–3 hetet vesz igénybe, és nem tudhatjuk biztosan, mikor kezdődnek a tömeges megbetegedések.

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie