×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Valeriu Gheorghiţă: a teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás kockázatát

2021.10.20 - 15:14
Megosztás:
Valeriu Gheorghiţă: a teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás kockázatát
A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti annak rizikóját, hogy a koronavírussal való megfertőződés elhalálozáshoz vezessen - jelentette ki szerdán Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.


'A Covid ellen jelenleg a legjobb kezelést a védőoltás felvétele jelenti. Más megoldás nincs (...) A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás veszélyét megfertőződés esetén. Jelenleg egyetlen gyógyszer sem létezik, amelyik ezt biztosítaná. A 60 év fölötti személyek esetében százszor nagyobb a rizikó a végzetes kimenetelre, mint a 16 és 39 év közötti korosztály tagjainak körében' - jelentette ki a katonaorvos az Román Oltáspárti Fórum nyitórendezvényén.

Gheorghiţă szerint az oltásellenes mozgalom pont azért kapott szárnyra, mert az oltást támogató kampány gyenge. Emlékeztetett, hogy Romániában több mint 6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább egyik adagját.

'Voltak olyan egészségügyi alkalmazottak is - orvosok, asszisztensek -, akik nemhogy nem javasolták a védőoltást, hanem hevesen ellenezték azt. És csak alig néhány példát láttam arra, hogy szakmai csoportok a nyilvánosság előtt vagy a közösségi hálókon elhatárolódtak az ilyen hozzáállástól, alapként kezelve az orvostudomány vívmányait, azt, hogy a vakcináknak köszönhetően ma tovább élünk, az antibiotikumoknak köszönhetően csökkent a fertőző betegségek okozta elhalálozás mértéke. (...) Értsük meg, hogy ameddig nem veszt részt az erőfeszítésben a társadalom egésze, nem tudjuk a világjárványt ellenőrzés alatt tartani' - szögezte le az oltásparancsnok.

Hozzátette, szerette volna, ha a szakmai társaságok, az orvosok aktívabban részt vesznek a 'félretájékoztatás' felszámolásában, mivel feladataik közé tartozik a tudományos, egészségügyi nevelés előmozdítása is.

'Nap mint nap rengeteg panaszt kapok orvosokról, akik indokolatlanul ellenjavallják az oltást, akik mindenféle, nem létező ellenjavallatokat találnak ki az oltással kapcsolatban' - mondta még Gheorghiţă.
AGERPRES

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Gyakoribb a szorongás és a depresszió
Dr. Tallian Cristian pszichiáter arról nyilatkozott lapunknak, hogy a járványidőszakban megnőtt a szorongásos és a depressziós megbetegedések száma, ami nehezen kezelhető, hiszen a gyerekek szinte átörökölik a betegséghez vezető forrásokat a felnőttektől.
Cookie