×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.40 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Van fejlődés, javul az erdődi borok minősége

2019.04.08 - 10:00
Megosztás :
 • Van fejlődés, javul az erdődi borok minősége

  Bár az elmúlt évben az időjárás nem kedvezett a szőlőtermesztőknek, Erdődön jó borok készültek. A fejlődést az is mutatja, hogy néhány fehérbornak már megvan az egyedisége.

   

  Erdődön is szombaton rendezett borversenyt a Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete, a megmérettetésre tizennégy fehér-, tizenhárom vörösbort és három rozét neveztek be. Bányai Zoltán borász, az erdődi borversenyek szervezője elmondta, hogy a tavalyi év egy nagyon nehéz volt, nagyon megpróbálta a szőlőtermesztőket, aztán a borkészítőket. Júniusig nagyon sok csapadék lehullott egyszerre, volt olyan, hogy nézetméterenként nyolcvan liter két óra alatt. Ezt követte egy száraz időszak, és beindult egy kényszerérési folyamat. Volt olyan erdődi szőlőtermesztő, aki augusztus másodikán már elkezdte a szüretet. Magasak voltak a mustfokok, magas lett a borok alkoholtartalma. Nagyon oda kellett figyelni, mikor legyen a szüret ahhoz, hogy olyan borok készüljenek, amelyeknek egyensúlyban van a cukor- és a savtartalmuk. Jelentkeztek különböző betegségek is, úgy a szülőben, mint a borokban. Erdődön többen egy olyan technológiát követtek, hogy nem használtak faj élesztőt együtt tápsóval, ami amúgy nem egy rossz módszer, de befolyásolja a bor eredetiségét, megváltoztatja a jellegét, de fennáll annak a veszélye is, hogy a must nem forr ki.

  A zsűri (Serli Csilla, Bencze Zoltán és Serli Tünde) döntése alapján aranyérmet kapott a Herdeut pincészet fehér leánykája, Weingut Ritli ottonel-cserszegi házasítása, a vörösborok kategóriájában az erdődi pincészet cabernet sauvignonja, a rozék kategóriájában pedig az erdődi pincészet syrah-ja.

  Serli Csilla a zsűri nevében elmondta, hogy sok esetben beszélhetünk kényszerérésről, nagyon nehéz volt szüretelni. Az általános probléma az, hogy a vörösborok minősége rosszabb, mint az előző évi volt.

  Az erdődi boroknál tapasztalható fejlődés, néhány fehérbornak már megvan az egyedisége. Nagyon oda kell figyelni a szüretre, nagyon komolyan kell venni azt, mert sok esetben ott dől el minden. Mindenképpen kell végezni próbaszüretet, mert akkor lehet látni, hogy el lehet-e azt kezdeni, vagy még várni kell — tanácsolta a borászoknak Serli Csilla borszakértő.

   

   

  Elek György

   

  Cookie