×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Jegyzet

Várható következmények

2020.04.23 - 13:10
Megosztás :
 • Várható következmények
  Az utóbbi hetekben nem sok olyan dolgot tudunk megemlíteni, ami valamilyen módon ne kapcsolódna a világjárványhoz. A vírus az embereknek egy bizonyos százalékát fertőzte meg, de a járvány mint jelenség az egész emberiségre hatással van, aminek meglesznek a következményei.

  Ezeket a következményeket nagyon sokan megpróbálják előrejelezni, természetesen ki-ki a maga szemszögéből, a maga érdekeinek megfelelően magyarázza vagy jelzi előre.

  Jelenleg mindenki igyekszik azt a hatást kelteni, hogy a járvány miatt nem állt meg az élet, nagyon sok mindent online is el lehet végezni: edzést, hangszeroktatást, szavalóversenyt, kiállítást, gyógykezelést, istentiszteletet, konferenciát, és hosszan lehetne még sorolni az online rendezvényeket. Ami a legjobban meglepett, hogy terveznek online megyenapot is. Nem tisztem eldönteni, hogy mi az, amit valóban el lehet végezni hatékonyan online, és mi az, amit nem, annyi tény, hogy a nagy online szervezők-rendezők amiatt is szorgoskodnak, hogy megpróbálják bebizonyítani a munkájuk fontosságát, nélkülözhetetlenségét. Kevesen gondolnak arra, hogy a jelenlegi ügyeskedésüknek lehet számukra negatív hatása. Ha bebizonyosodik, hogy az online oktatás eredményes, a pedagógusok hatvan-hetven százaléka fölöslegessé válik. Ha az egyházi közösségeket felváltják az online közösségek, a lelkipásztorok munkája is átértékelődik. A templom és az iskola szerepének a leértékelődése a mi esetünkben a magyar közösségek leértékelődéséhez vezethet. A magyar színházak és más kulturális intézmények online térbe költöztetése a magyar nyelv, a magyar hagyományok, a magyar értékek olyan fajta megújulásához vezetne, ami lehet, hogy egy szűk réteg számára lenne csak keresett, de az is lehet, hogy ez a réteg elkezdene összeszűkülni.

  Nem láthatjuk át, hogy kik és milyen mértékben foglalkoznak azzal, hogy mi lesz a világjárvány megszűnése után, mi az, ami visszakerül a maga medrébe, és mi az ami online marad, vagy más formát ölt. A liberálisok és a konzervatívok harca egyre jobban erősödik. Az emberek többsége mindig arra az oldalra áll, ahol kevesebb az elvárás, több minden megengedett, és nem kell különösebb erőfeszítéseket tenni a sikerekért. Az ismeretek megszerzése, az értékek megőrzése nem adódik magától, azért dolgozni kell. Vajon tanulnak az emberek a karantén idején annyit, hogy valóban meggyőződjenek arról, melyik oldalon van a helyük? A meggyőződéshez vezető tanulás nem egy könnyű tevékenység, feladat, ahhoz képességekre, jellemre, valamint érző és gondolkodó személyiségekre van szükség. Most úgy tűnik, mintha az utóbbi tulajdonságok hiányoznának az emberekből. Amíg ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezünk, nem sok esély van a változásra.

  Elek György

  Cookie