×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Városokosítás Rzeszówban

2021.09.17 - 16:26
Megosztás:
Városokosítás Rzeszówban
Fotó: Facebook.com/primariasatumare
Múlt héten volt egy Okos város – jó élet konferencia Szatmárnémeti lengyelországi testvérvárosában, főleg a tömegközlekedésben alkalmazható okos megoldások iránt volt nagy az érdeklődés.

Szatmárnémeti testvérvárosi kapcsolatait tartós és élő partnerséggé szeretnék alakítani, nyilatkozta a múlt heti rzeszówi látogatás nyomán Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. És mivel Szatmárnémeti aktív részese minden olyan nemzetközi együttműködésnek, amelynek célja megtalálni a legjobb megoldásokat a város és polgárai számára, nem lehetett nem delegációt küldeni erre a rzeszówi konferenciára, tette hozzá.

Nemzetközi jelenlét

A szatmárnémeti küldöttség kéttagú volt: Adelin Ghiarfaş alpolgármester és Maskulik Csaba városmenedzser utazott el Szatmárnémeti lengyelországi testvérvárosába, Rzeszówba, hogy tapasztalatot gyűjtsenek arról, máshol hogyan működnek az okos városok. A nemzetközi konferencián Splitből, Varsóból, Poznanból, Lublinból, Lutskból, Ivano-Frankivskból és Klagenfurtból voltak még jelen önkormányzatok képviselői. Szatmárnémeti elsősorban az ökológiai közlekedés, az intelligens város és a közigazgatási innováció területén szeretne együttműködni, felhasználva a partnerek tapasztalatait ezeken a területeken.

Nincs két egyforma igény

Adelin Ghiarfaş, Szatmárnémeti alpolgármestere elmondta, hogy a közszállítás, a közösségi közlekedés, a zöld energia felhasználásának hétköznapivá tétele és az automata forgalomkezelés terén jutottak hozzá a leghasznosabb információkhoz. Az való igaz, hogy egyik város rendszerét sem lehet hatékonyan klónozni egy másik város számára, hiszen két egyforma település, két egyforma igény és két egyforma költségvetés sem létezik, de egy már alkalmazott rendszer hátulütőit és hátrányait még bevezetés előtt megismerni igen nagy segítség bármelyik önkormányzat számára, mutatott rá Ghiarfaş. Ugyanakkor vannak számok, amelyek minden körülmény között igazak, ugyanúgy érvényesek Lutsk, mint Szatmárnémeti esetében.

Princz Csaba

 

Elhunyt a Rzeszów várossal  való testvérvárosi  kapcsolat kezdeményezője
Hétfőn este, 69 éves korában otthonában elhunyt Zdzisław Myrda, a Rzeszów városi V Liceum Ogólnokształcące testnevelő tanára, aki 2005-ben megalapozta a lengyelországi település és Szatmárnémeti testvérvárosi kapcsolatát — értesítette lapunkat dr. Gheorghe Popdan, a szatmárnémeti Mihai Eminescu Főgimnázium testnevelő tanára.
Cookie