×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Vasárnap ismét választunk

2019.11.22 - 09:11
Megosztás:
 • Vasárnap ismét választunk

  Akárcsak két héttel ezelőtt, november 24-én megint urnák elé várják a lakosságot — az ideiglenes lakcímmel rendelkezők abban a szavazóházban voksolhatnak, ahová ideiglenes címük szól.

  Vasárnap országszerte 18 217 156, Szatmár megye 337 szavazóházában pedig (az állandó választási listák névsora szerint) 313 533 szavazásra jogosult polgárt várnak az urnák elé. Marcel Vela belügyminiszter tegnap videokonferencia keretében egyeztetett a prefektusokkal annak érdekében, hogy az államelnök-választás második fordulója is döccenőmentes legyen. S mivel a meteorológiai szolgálat előrejelzése értelmében a hétvégén is hideg, sok helyen már kimondottan télies időjárásra kell számítani, felszólította őket, hogy biztosítsanak megfelelő várakozási körülményeket a jegyzőkönyveket, szavazólapokat stb. a megyei választási irodákhoz szállító szavazóházi elnököknek, alelnököknek és táblagépkezelőknek.

  Mint azt Altfatter Tamás alprefektus lapunk megkeresésére elmondta, ez alkalommal Szatmárnémetiben sem az új központi téren fognak várakozni, hanem a szakszervezetek művelődési házának aulájában, valamint nagy és kis előadótermében, az átvételi procedúra operatívabbá tétele érdekében pedig a szavazóházak elnökei most is sorszámot kapnak. „A két héttel ezelőtti voksolást követően több jelzést is kaptunk az ideiglenes lakcímmel (flotant) rendelkezők részéről, mert előfordult, hogy a régi, azaz állandó lakcímük szerinti szavazóházba irányították őket — teljesen fölöslegesen. Akinek ideiglenes lakcíme van, az abban a szavazóházban kell voksoljon, ahová az ideiglenes címe szerint tartozik. Ilyen esetben a szavazóház elnöke fel kell hívja az állandó lakcím szerinti szavazóházat, hogy az illetőt ott töröljék az állandó választási listáról, ő pedig a pótlistára teszi” — magyarázza az alprefektus. Nem kell megfeledkezni arról sem, hogy azok a választópolgárok, akik lakhelyüktől eltérő településen tartózkodnak november 24-én, feliratkozhatnak a pótlistára az illető település valamelyik szavazókörzetében, az otthon tartózkodók pedig értelemszerűen saját szavazókörzetükben voksolnak. A szavazóházak kapui vasárnap reggel 7 órakor nyitnak és 21 órakor zárnak, azonban ha a zárás időpontjában még sorban állnak az ajtó előtt, minden várakozó számára biztosítani kell a voksolás lehetőségét (legkésőbb 23 óra 50 percig). Szavazni egyébként a személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomáciai útlevél vagy szolgálati útlevél bemutatásával lehet; míg azok a román állampolgárok, akiknek a lakcíme külföldön van ugyan, de november 24-én az országban tartózkodnak, útlevelüket, elektronikus útlevelüket vagy ideiglenes útlevelüket kell bemutassák.

   

  Mozgóurna igénylése

   

  A mozgóurna természetesen most is igényelhető, amennyiben a választópolgár egészségi állapota azt indokolja — a mobil urna kihelyezését újra írásban kell kérvényezni (a két héttel ezelőtti igénylés nem érvényes) november 23-án, szombaton 18–20 óra között abban a szavazóházban, ahová a mozgásra képtelen állampolgár lakcíme szerint tartozik, a kérvényhez pedig csatolni kell a választópolgár egészségi állapotát igazoló dokumentumokat is. A kérvényt más személy — például egy hozzátartozója — is benyújthatja a nevében.

  A mozgóurnát a házi őrizetben, előzetes letartóztatásban levők, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek is kérhetik, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól, de mozgóurnát kérhet az az állampolgár is, aki olyan jellegű tevékenységet fejt ki, amely nem teszi lehetővé, hogy elmenjen a szavazóhelyiségbe — ők a munkáltatójuk által kiállított igazolással bizonyíthatják, hogy a kérdéses napon 7 és 21 óra között nem hagyhatják el munkahelyüket.

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie