×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Védőoltással a rettegett betegségek ellen

2019.11.22 - 07:52
Megosztas :
 • Védőoltással a rettegett betegségek ellen

  A védőoltások fontosságára hívta fel közleményében a figyelmet a Háziorvosok Országos Szövetsége. Főként a gyerekek esetében nagyon fontos, hogy a kötelező védőoltások ne maradjanak ki. Romániában még nem jegyeztek diftériás esetet.

  Az ismert fertőző betegségek közül a diftéria (torokgyík) az egyik olyan veszedelmes gyermekbetegség, amelyik története során százezrek halálát okozta. A betegség korai történetében a kínai, indus, zsidó, arab, görög és latin leírások egyaránt a legveszedelmesebb gyermekkori betegségként emlegetik a torokgyíkot. Annak ellenére, hogy tüneteit számtalan nyelven leírták, és számtalan gyógymódot ajánlottak gyógyítására, a vele foglalkozók megegyeztek abban, hogy a betegek túlnyomó többsége rettenetes kínok között hal meg. A felső légutakon megjelenő hártya ugyanis onnan leválva elzárja a légutakat, és fulladásos halált okoz.

  A szörnyű szenvedést és fájdalmat okozó, rettegett diftéria korunk védőoltásban részesülő lakosságát azonban már nem fenyegeti, sőt, a legtöbb országban, így Romániában is már évtizedek óta nem jegyeztek torokgyíkos eseteket, az immunizálásnak köszönhetően ugyanis ez a betegség eltűnt.

  Ahol viszont nincs védőoltás ellene, vagy ahol a lakosság átoltottsága csökken, a rém felütheti a fejét: 1990 és 1996 között például a volt Szovjetunió utódállamaiban összesen 150 ezren betegedtek meg, a halálos áldozatok száma 5 ezer volt. A betegséget 14 európai országba hurcolták be, de a kitűnő átoltottsággal rendelkező országok mentesek maradtak a fertőzéstől. A nemzetközi összefogás eredményeként, és a következetesen végrehajtott védőoltási programnak köszönhetően a volt Szovjetunió területén terjedő járványt is sikerült megfékezni: az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján 2015-ben Oroszország egy esetet jelentett, Azerbajdzsánban és Litvániában pedig nem volt megbetegedés. A védőoltás beadásának fontosságát mutatja az is, hogy 2015-ben Spanyolországban meghalt egy kisgyermek, akit szülei korábban nem engedtek beoltani.

  Az elmúlt hónapokban a velünk szomszédos Ukrajnában ütötte fel a fejét a torokgyík. Az ukrajnai orvosok már évekkel ezelőtt figyelmeztették a lakosságot, hogy csak idő kérdése, hogy a diftéria ismét felüsse a fejét, mivel a lakosság oltottsági szintje alacsony, általában alig haladja meg az 50 százalékot — számolt be a karpataljalap.net. Az ukrán Közegészségügyi Központ 2019. szeptemberi adatai szerint az egy éven aluli csecsemők oltottsága csupán 59%-os, a felnőtteké pedig 52% országosan. Legutóbb a kilencvenes években tört ki járvány Ukrajnában, mivel az emberek akkoriban tömegesen tagadták meg az oltást — akkor 20 ezren betegedtek meg, és 700 személy halálát okozta a torokgyík.

  A diftériától — jogosan — a romániai lakosság is megijedt, főként az Ukrajnával határos megyék lakói. Az egészségügyi szaktárca a háziorvosokhoz eljuttatott körlevelében hívta fel a figyelmet nemrég a betegség formáira és az oltás fontosságára, főként a gyermekek esetében — tudtuk meg dr. Láng László családorvostól, a szövetség szatmári szervezetének alelnökétől.

  „Ott nincs diftéria, ahol van oltás, és oltanak is ellene. Sok oltásellenes szülő úgy gondolja, hogy az ő gyermeke úgysem betegszik meg, szükségtelen az immunizálás — ez azonban csak azért történhet meg, mert rajta kívül tízezreket beoltottak” — magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy szerencsére Romániában még nem jegyeztek diftériás esetet. Idehaza kötelező a védőoltás a torokgyík ellen, az oltási rend során a gyermekek összesen hat alkalommal kapják meg az oltást, 2, 4 és 11 hónapos korban, valamint 6 és 14 évesen.

  Az ukrajnai diftériás esetek megjelenése óta egyébként a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság még nagyobb figyelmet fordít a gyerekek immunizálására, kiemelten foglalkoznak a határ menti részen lévő települések lakosaival és azokkal a közösségekkel, ahol nem sikerült eddig biztosítani a megfelelő oltottsági szintet.

   

  Tájékoztatás és immunizálás

   

  A Háziorvosok Országos Szövetsége azt szeretné, és ebben a családorvosok partnerek lennének, ha az Egészségügyi Minisztérium tájékoztató kampányt indítana, és valamilyen módon támogatná a diftéria elleni oltást a felnőtt lakosság körében is. A torokgyík elleni kötelező oltás utolsó dózisát ugyanis a hazai fiatalok 14 évesen kapják meg, a hatása pedig tíz évig tart — ezért a felnőtt lakosság jobban ki van téve a megbetegedés lehetőségének. Arra is felhívják a szaktárca figyelmét, hogy az oltásellenes mozgalmak révén sajnos egyre több az olyan fiatal, aki nem kapta meg az összes kötelező védőoltást, és ők szintén magasabb rizikónak vannak kitéve. A Romániában is alkalmazott védőoltást Európa-szerte használják, ez pedig nemcsak gyermekek, hanem felnőttek immunizálására is alkalmas, ráadásul nemcsak a torokgyík, hanem a tetanusz és a szamárköhögés ellen is véd, hiszen kombinált oltóanyagról van szó.

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie