×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
12 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Véget ért a fafaragó tábor

2018.08.11 - 12:01
Megosztas :
 • Véget ért a fafaragó tábor

  Hét szatmári és egy kolozsvári résztevője volt az Aranykapu idei fafaragó táborának. A részt vevő gyerekek a fafaragási technikák mellett íjászatot és lovaglást is tanultak a héten.

  Lezajlott az Aranykapu Kulturális Egyesület idei utolsó nyári tábora: augusztus 6-tól 10-ig fafaragó tábort rendeztek a fonóház udvarán. A foglalkozások többségét Győri Balázs, a BSZC Nádudvari Képzőművészeti Alkotókör fafaragója vezette, de Jobb Domokos ombodi református lelkipásztor, valamint Pándi Zsolt és Nezezon Enikő, az egyesület tagjai is részt vettek a gyerekek oktatásában.

  A hét első felében juhászbot- és virágkaró-faragással kezdtek a résztvevők, utóbbi esetben egy, a kopjafafaragáshoz hasonló technikát alkalmazva díszítették a pálcákat a gyerekek.

  A táborban egyébként idén 8-an vettek részt, 10 évnél idősebb fiúk és lányok egyaránt. Mivel a tábor ideje alatt a régi, eltűnőfélben lévő pásztorélet sajátosságaira alapoztak az oktatók, a fafaragási technikák mellett a táborozók virágmintás kazettafestéssel is foglalkoztak, népdalokat tanultak, juhásztörténeteket hallgattak, sőt, a néptánc is a napi foglalkozások részét képezte.

  Szilágyi Mátyás, a tábor résztvevője így nyilatkozott élményeiről: „Nagyon érdekes volt ez a tábor, már tavaly is itt voltam, sőt, ha jövőre is megrendezik, biztosan eljövök. A tavaly tanult technikákra idén már építhettünk, viszont akik tavaly nem voltak jelen, ők is nagyon jól boldogultak, hiszen a fafaragó tanár nagyon kedves és türelmes volt mindenkivel. Meg vagyok elégedve magammal, bár ha több türelmem lett volna, biztosan szebb faragásokat készítek, de így sem panaszkodom.”

  Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke elmondta: „A tábor célja, hogy a részt vevő legényeknek, akik amúgy is feltalálják magukat a kézművesség más területein is, egy további férfias foglalkozássorozatot biztosítsunk, amiben ők igazán elemükben érezhetik magukat. Mivel sem az oktatási rendszer, de még mi sem tudunk erre külön odafigyelni éves tevékenységeink idején, ezért egy tábor formájában biztosítottunk erre lehetőséget. Bár azt terveztük, hogy itt csak a fiúké lesz a terep, a tábor első beiratkozója mégis egy leány volt. Ő már a tavalyi fafaragó táborban is jelen volt, így idén ismét, egyedüli lányként, 7 legény társaságában vett részt a foglalkozásokon. A fafaragó technikák elsajátítása mellett teret engedtünk a néptáncnak is, ezen belül is a szatmári verbunkosra fektettük a hangsúlyt, ami valóban egy vérbeli legényes módja a táncban való önkifejezésnek.

  Mindezek mellett az íjászat is a heti tevékenységek részét képezte Jobb Domokos ombodi református lelkipásztor közreműködésével, sőt, lovaglásra is volt lehetőség a tábor ideje alatt. Ezek mind olyan férfias dolgok, amelyek hajdan magától értetődőek voltak egy férfi számára, manapság viszont már csak ilyen alkalmak révén ismerkedhetnek meg ezekkel a gyerekek.”

  Jobb Domokos lelkipásztor az íjászat szépségeibe vezette be a résztvevőket pénteken. Előbb az íjászatról és a honfoglalás korabeli hadviselésről hallgattak meg egy rövid bemutató előadást a gyerekek, majd a fegyverek bemutatásával, az íjak, a lándzsák és fokos szemléltetésével folytatódott az ismeretközlés folyamata.

  Néhány leadott lövés után az íj fogásáról, tartásáról és a pontos célzás technikájáról beszélt a lelkipásztor, sőt, ezt követően mindenki kipróbálhatta a célba lövést is.

  Az oktatás során szó esett többféle módszerről és fogásról, viszont testközelből az angol talpas íjászatról szerezhettek behatóbb ismereteket a gyerekek.

  Bajnai Botond

  Cookie