×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Véget ért az igénylési határidő

2021.05.20 - 08:00
Megosztás:
Véget ért az igénylési határidő
Fotó: freepik.com
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében értesíti az érintetteket, hogy lejárt az egységes agrártámogatási kérelmek leadási határideje.

Szatmár megyei viszonylatban a március 1. és május 17. közötti időszakban 17 892 igénylést adtak le 234 142,72 hektár területre. Virgil Dragoş APIA-igazgató a közleményben rávilágít arra, hogy az előző évhez viszonyítva 297-tel kevesebb igénylést iktattak, viszont 1412 hektárral megnőtt a mezőgazdasági terület nagysága, mely után támogatást kértek a szatmári gazdák. Az igazgató meglátása szerint ez azt jelenti, hogy a szatmári gazdák egyre inkább rájönnek a területek összevonásának fontosságára, ezáltal tudják növelni a termelési hatékonyságot és a piaci versenyképességet.

„Az APIA ismételten bebizonyította, hogy a szakmaiság, az erő és a csapatszellem a siker kulcsa, ugyanakkor a romániai farmerek, akik az aktuális technológiához igazodnak, a modern mezőgazdaság jövőjét képezik” — fogalmazott Virgil Dragoş. Az igazgató ugyanakkor arról tájékoztatja a gazdákat, hogy az európai uniós és nemzeti jogszabályok értelmében még további 25 napig, azaz június 11-ig átveszik az egységes agrártámogatási kérelmeket, azonban minden napra egyszázalékos késedelmi bírságot számolnak fel. S. B.

 

 

 

Szatmár megyében is pályáznak
Lassú ütemben, de a Szatmár megyei gazdák is készítenek pályázatokat a mezőgazdasági tevékenységek finanszírozására. Nemcsak a termelést, hanem a feldolgozást is igyekeznek felgyorsítani.
Terményvándorlás, élelmiszerbiznisz
Folyamatosan rekordtermésről beszélünk a mezőgazdaságban, mégis nagyrészt importból származó élelmiszereket találunk a hazai bevásárlóközpontok polcain. Közben a hazai cégek, amelyek a megtermesztett élelmiszereket feldolgozzák, egyre nagyobb gondokkal küzdenek.
Mezőgazdasági területek erdősítése
Újabb lehetőség van mezőgazdasági területek APIA-támogatással történő erdősítésére. Ennek hátteréről Balogh Sándor erdészmérnököt, a Szatmári Erdők Egyesülete elnökét kérdeztük.
Cookie