×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Végre itt a nyár, kezdődik a strandszezon

2021.06.17 - 09:40
Megosztás:
Végre itt a nyár, kezdődik a strandszezon
Fotó: br.de
A megyebeli strandok részlegesen vagy teljes kapacitással működnek, és várják vendégeiket az első igazán nyári hétvégén — kivéve a szatmárnémeti „régi” strand, amely egyelőre még nem nyit.

Nemcsak a naptár, de lassan az időjárás is nyárra vált, igaz, még kissé szeszélyesen, ám a következő napokban már berobban a hőség — nagy startra készek a megyebeli fürdőhelyek, amelyek legtöbbje ugyan már megnyitotta kapuit, viszont az igazi szezonkezdést a hétvégétől számítják.

S míg a megyebeli pancsolók kínálata igen bőséges, hiszen minden jól vagy érdemtelenül kevésbé jól ismert strandfürdő részlegesen vagy teljes kapacitással működik, nem ilyen rózsás a helyzet Szatmárnémetiben — úgy tűnik, a megyeközpont ezt a nyarat csak egy működő stranddal éli meg, ugyanis a „régi strand”, azaz a Nord Vest Termal Park egyelőre még nem nyit, s üzemeltetői számára jelen pillanatban még az is bizonytalan, kinyitnak-e egyáltalán ebben a szezonban. „Körülbelül egy hónap múlva születik döntés a nyitásról — tudom, hogy nagyon sokakat érdekel és érint a kérdés, de számtalan tényező közrejátszik majd a döntésben. A karbantartási munkálatok napirenden vannak, nem hanyagoljuk el a strand területét, épp most nyírtuk le a füvet, de jelen pillanatban ennél többet nem tudok mondani” — közölte szűkszavúan megkeresésünkre az üzemeltető.

Teljes kínálattal működik az Aquastar, hiszen a lazításoknak köszönhetően újranyílhatott az élményfürdő beltéri része, a medence, szaunák, étterem, s mint azt Botos István menedzser kifejti, ennek köszönhetően nem volt nagy pangás és komoly üresjáratok az eddig nem túl kedvező időjárás ellenére sem. „Nagyon sokan látogatnak hozzánk Máramaros és Szilágy megyéből, s egyre többen Kolozs megyéből is. Akárcsak eddig, a vízminőség mellett maximális hangsúlyt fektetünk a járványmegelőzési szabályok betartására és betartatására: a szűrés már a belépésnél megtörténik, minden egységnél kézfertőtlenítők vannak elhelyezve, a napozó részen figyelünk a kötelező másfél méteres távolság betartására, illetve a csúszdáknál is próbáljuk betartatni ezt; beltéren — a medencét leszámítva — ugye kötelező a maszkviselés, ezt is szemmel tartjuk — és nem titkolom: nagyon örvendünk, hogy ez a nyár kezd végre hasonlítani az igazi szezonhoz” — mondja. Hozzáteszi ugyanakkor azt is: most mintha többször kellene figyelmeztetni a strandolókat a szabályok betartására. „Sokkal jobban érződik, hogy most nem csak három, hanem nyolc hónapnyi bezártság van a hátunk mögött — nem is csodálkozom, hogy a 'kiszabadulás' eufóriájában meg-megfeledkeznek az érvényes szabályokról, s ebben valószínűleg közrejátszik a beoltottak egyre nagyobb száma is, de a figyelmeztetést követően rögtön igazodnak az előírásokhoz, nem méltatlankodnak, hangoskodnak, ilyen fajta incidensre még nem került sor, hála Istennek” — magyarázza.

Várják a nyarat és a strandolókat

Felkészültek a nyári szezonra a megyebeli strandok — viszont a hatályos járványügyi szabályok okán szinte mindenhol azt kérik a vendégektől: érdeklődjenek előre, és jelentkezzenek be!

„Hét közepén vagyunk, de most is sokan élvezik a tasnádi gyógyvíz jótékony hatását, s ha a meteorológusoknak igazuk lesz, és hétvégére berobban a kánikula, telt házasok leszünk. De az a jó! Szeretjük a vendégeinket, és igyekszünk nem csak a kedvükben járni, hanem újabbnál újabb olyan szolgáltatásokat bevezetni, amelyek miatt még szívesebben jönnek hozzánk. Egyik idei újításunk — és dicsekvés nélkül mondom, hogy hatalmas sikere van, minden korosztály körében — a vízi torna; készen várja a strandolókat a nyugágyas napozó rész, a felújított hideg vizes medence és a kiemelten komfortos, sütögetőkkel, öltöző-zuhanyzókkal, áramcsatlakozási lehetőséggel, egy szóval mindennel ellátott, modern kemping” — sorolja a kisváros polgármestere, Adrian Farcău, hozzátéve: már tavaly nyáron is nagyon sokan érkeztek lakókocsikkal a kempingbe, legyen szó hosszabb nyaralásról vagy hétvégi kirándulásról. „Járványügyi szabályok? Szerintem mi visszük a prímet ezek terén: a strand minden kapujánál hőkamerák pásztázzák az embereket, nem csak egy személyt, hanem 40–50 fős csoportot 'tapogatnak' le egyszerre — közel 10 000 euróba került a rendszer, de megérte, hiszen így még inkább garantálni tudjuk a strandolók (és nem csak) biztonságát. Mivel a tasnádi strand több hektáron terül el, a 70%-os telítettség ennek megfelelően igen sok embert jelent, kiszámoltuk: átlagosan naponta 4000 nyaralót tudunk fogadni a szabályok értelmében. A csúcsszezonban sajnos így is lesznek, akiket el kell majd utasítanunk, ezért arra kérek mindenkit, aki Tasnádon tervez nyaralni vagy csak hétvégén pihenni, indulás előtt érdeklődjön” — teszi hozzá.

Nagy a kereslet Krasznamihályfalva iránt

„Hétvégére szálláshelyileg telt házasak vagyunk, feltöltjük a hideg vizes medencét, a kinti sütögetők, napozó rész rendezett — fel vagyunk készülve a szezonra” — „jelenti” Orosz Gábor, az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő „vizes” üdülőkomplexumának, a krasznamihályfalvi termálstrandnak az adminisztrátora. „Egyébként a motelben, a kulcsos házakban már augusztus is foglalt, és hatalmas a lakókocsis-sátras helyfoglalás a kempingben is. Az utóbbi időben igen népszerű lett a lakókocsis nyaralási forma, gondolom, azért is, mert így könnyebb megtartani a távolságokat. És hát igen, a szabályok betartatása nem mindig egyszerű feladat… külterületen a napozóágyak közötti másfél méteres távolsággal még nincs is akkora baj, hogy úgy mondjam, de a beltéri maszkviselésnél vannak néha gondjaink… Az embereken múlik, hogy betartják-e az előírásokat. Ami igazán tőlünk függ, vagy részünkről irányítható, az a 70%-os telítettség betartása — ki van számítva, mennyi vendéget engedhetünk be, s ha többen jönn(én)ek, akkor sajnos ki kell akasztani a telt házas táblát. Sajnos volt már rá példa, s ez vendéglátóként nekünk is nagyon rossz érzés — de még inkább azoknak, akik a Szilágyságból vagy Kolozs megyéből indultak ide strandolni” — magyarázza.

Készen állnak a nyárra az ákosi strandon is — megújult szállodai szobákkal várják a vendégeket, s a főleg hétvégi szobafoglalások hiányára ők sem panaszkodnak. „Annyira nem is baj, hogy eddig nem volt még az a tomboló nyár, ugyanis épp most fejezték be a hideg vizes medence teljes körű felújítását, ezen a hétvégén vehetik birtokukba a strandolók. Mivel elég nagy a területünk, a napozóágyak, plédek közötti távolság megtartásával nem lesz gond, belterekben ugye kötelező a maszkviselés, erre fokozottan figyelünk — és szeretettel várunk mindenkit” — mondja az üzemeltető.

Oţeloaián ajánlott bejelentkezni

Még mindig kevesen, s inkább a „vájtfülűek” ismerik a Bükkalján, Homoród község határában, az oţeloaiai erdőben megbújó, magas színvonalú Popasul Codrenilor komplexumot — pedig igazi, gondolkodásmódbeli sikertörténet, és különleges kikapcsolódási helyszínné lett a pár évvel korábban még elmocsarasodott-kiszáradt tó s elvadult környék.

hirek/2021/junius/17/strand-1.jpg
Fotó: popasulcodrenilor.ro

A földterületek tulajdonosa sikeres uniós pályázatból valósította meg elképzelését: a hagyományos bükkaljai csűrt formázó, négycsillagos panziót, a napozóágyaktól körbevett hatalmas úszómedencét és a rózsakertet (s nem mellékesen a mesterséges tó medrét kikotortatta, feltöltötte, és a horgászokra is gondolva halakat telepített bele). Mint megtudtuk, minden készen áll a nyári szezonra, a panzióban már augusztusig érnek a szobafoglalások, de a medence természetesen nemcsak a szállóvendégekre vár, hanem azokra is, akik a természettől körülvéve, kevésbé nyüzsgő helyen strandolnának. „A járványügyi szabályokat szigorúan betartjuk, s egyrészt épp a napozóágyak közötti kötelező távolság miatt ajánljuk, hogy indulás előtt telefonon jelentkezzenek be a kedves vendégek, másrészt mivel nálunk kezdettől benne foglaltatik a belépőjegy árában egy napozóágy, törölköző és napernyő is, jó, ha fel vagyunk készülve. Most vasárnapra például már telt házasak-ágyasak vagyunk, de szombatra még vannak szabad helyeink” — magyarázza az üzemeltető.

Inkább az időjárás, mintsem a járványügyi előírások miatt bizonytalan még a kültéri medencenyitás a megye másik, szintén erdő közepi strandján, Máriavölgyön. „Eddig az időjárás sem kedvezett a kinti strandolásnak, s a hűvös itt még hűvösebb, hiszen az erdő közepén és magaslaton vagyunk. Arról szó sincs, hogy egyáltalán ne működjön a kinti fürdőző, amint konstansabban beállnak a nyáribb hőmérsékletek, nyitunk — addig viszont a hatalmas beltéri medencénkkel várjuk kedves vendégeinket, napozni is lehet (ha süt), hiszen a félkör teraszra strandlepedőt is lehet teríteni, nyugágyat is kivinni” — mondják.

Szabó Kinga Mária

 

Tasnádon is köszöntötték a szépkorúakat
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1991-ben október elsejét választotta a szépkorúak világnapjának, azóta minden egyes október 1-jén a civilizált világ szervezett formában megemlékezik, különböző ünnepi műsorokkal gazdagítva reájuk irányítja az egész társadalom figyelmét.
Normális üzem után véget ért a standszezon
Katasztrofális tavalyi év után idén végre normális üzemben működhettek a szatmári strandok, a régi strand technikai csődje miatt a megyeszékhelyen egyedül maradt Aquastar jövő héten megint nyit.
Bográcsos főzőverseny
A tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület Tasnád Város Helyi Tanácsa támogatásával szeptember 11-én, szombaton rendezi meg a hagyományos bográcsos főzőversenyt.
Cookie