×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON

Veszélyben az állandó orvosi ügyelet Sárközön

2019.06.26 - 13:06
Megosztas :
 • Veszélyben az állandó orvosi ügyelet Sárközön

  Sürgősen családorvost keres a kisváros ügyeleti központja, amely több mint 4000 embert lát el — az itt dolgozó öt orvos közül hárman már nyugdíjasok, illetve nyugdíjazás előtt állók.

  Országszerte hatalmas és egyre nehezebben megoldható problémát jelent a családorvosok hiánya vidéken, ahol a helyzet „drámai, és egyre drámaibb lesz, ugyanis vidéken az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés gyakorlatilag 50 százalék alá esett” — mint ahogy a napokban megfogalmazták egy szakkonferencián. A fiatalok számára szinte egyáltalán nem vonzó a szakma ezen ágazata, a hatalmas bürokrácia, a naponta „összeomló” informatikai rendszer és az alacsony javadalmazás pedig még a gondolattal esetlegesen kacérkodókat is elriasztja. A vidéken praktizáló családorvosok zöme nyugdíjkorhatár közeli vagy már nyugdíjas, és ha egyszer végleg szegre akasztja a fehér köpenyt (ami például egy 68–70 éves orvos esetében teljesen érthető is), akkor az azt is jelenti, hogy sok helyen a rendelő végleg be is zár, mert nincs kinek továbbadni a stafétát. Hasonló problémafelhők gyülekeznek a sárközújlaki egészségügyi alapellátás egén is: jelenleg ugyan öt általános orvos dolgozik az ügyeleti központban, de közülük hárman már nyugdíjasok, illetve nyugdíjazás előtt állnak, s főként a nyári szabadságidőben borul az amúgy is kényes egyensúly. „A havi 160–180 óra ügyelet egy fiatalabb ember számára is sok, nem hogy számunkra. Nem sok hiányzik, amíg oda jutunk, hogy ha például augusztusban — de mondhatok bármilyen hónapot — szabadságra mennék, akkor vagy bezárunk, vagy nem megyek. Féltem egy kicsit ezt az ügyeleti központot, azaz nem is kicsit, mert sem a közeli, sem a távolabbi jövő nem kecsegtet semmi biztatóval. Sok orvos — és kimondottan általános, vagy ha jobban tetszik, családorvosra értem — hiányzik, fiatalok nincsenek, nem vonzó ez a szakág. Ráadásul míg a szakorvosoknak (végre) emelték a fizetését, s ezzel szinte érezhetően csökkent is az orvoselvándorlás, nekünk még mindig csak ígérgetik az emelést, annak időpontját és mértékét illető konkrétumok nélkül” — magyarázza dr. Kertész József családorvos.

  Aggódik az ügyeleti központért Piricsi Arthur polgármester is, hiszen emberként, sárközi lakosként és városvezetőként is megnyugtató számára a tudat: van hová azonnal szaladni, ha baj van, még ha Szatmárnémeti és kórházai nincsenek is olyan messze. „Ami tőlünk, az önkormányzattól függ, mindent megteszünk, hogy jó 'munkakörülményeket' biztosítsunk: nemrég bevezettük az egész épületbe a központi fűtést, már biztosítva van a fa is a következő téli szezonra, heteken belül kezdődik a tetőszerkezet felújítása és aztán a külső szigetelés — ezeket őszre be is akarjuk fejezni, hogy aztán folytassuk a belső felújítással. Maga az 1976-ban épült épület nagy, tágasak a rendelők, a kezelők, a várók is, de fel kell újítani, s amit lehet, a legmodernebbre cserélni — csak idén 600 000 lejt fordítunk rá önerőből, ami természetesen megerőltető kicsit az önkormányzat számára, de ami kell, az kell. És most családorvost keresünk… nem engedhetjük meg, hogy oda jussunk: ne legyen ki vizsgáljon, gyógyítson a felújított épületben” — mondja.

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie