×
2020. 07 02.
Csütörtök
Ottó
24 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.37 RON
Egészség

Veszélyes allergén-e a szója?

2019.04.17 - 12:50
Megosztas :
 • Veszélyes allergén-e a szója?

  Egy „irritáló hüvelyesről”, az akár komoly allergiás tüneteket is okozó szójáról osztott meg hasznos információkat lapunkkal a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

  Nemrég allergiát okozó anyagok miatt kellett visszavonja egyes termékeit idehaza a Lidl áruházlánc. Mint kiderült, egyes szendvicsek, sajtfélék szójalisztet tartalmaztak, de ezt nem tüntették fel a csomagoláson. Veszélyes allergén-e a szója? — a kérdést több Szatmár megyei lakos is feltette az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságnak (DSVSA), az intézmény erre válaszolva hasznos tájékoztató anyagot továbbított szerkesztőségünknek. Mint megtudtuk, aki valamilyen oknál fogva nem fogyaszt tejfehérjét, tejcukrot tartalmazó ételeket, gyakran helyettesíti szójából készült termékkel a joghurtot, tejet. Azonban a szója is okozhat allergiás tüneteket — hangsúlyozza a DSVSA.

  A szója nem más, mint maga a szójabab, ami a hüvelyes növények közé tartozik. Nagyon nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint és többszörösen telítetlen zsírsavakat, emellett gazdag kalciumban, valamint a sejtjeink védelmére szolgáló olyan mikrotápanyagokban, mint a folsav és a szelén. Bár számos nemzetközi tanulmány értekezik a szójafogyasztás emésztéssegítő és vérzsírcsökkentő hatásáról, a vegetáriánusok számára pedig a szója az egyik legfontosabb fehérjeforrás, mégis szem előtt kell tartani, hogy a szója másodlagos növényi anyagokat — úgynevezett izoflavonokat — tartalmaz, amelyről állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy nem csak gátolják a daganatos megbetegedések kialakulását, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes — tehát rákkeltő — hatást is produkálhatnak.

  A szójafehérje ugyanakkor az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket is okozhat: erre kell gyanakodni, ha a szóját tartalmazó ételek fogyasztását követően viszketés jelentkezik a szájüregben, ajakduzzanat, kiütések, hányás lép fel. Súlyos esetben életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat szójaallergia következtében — emeli ki a hatóság.

  A szóját tartalmazó gyógyszerek, például altatók és bizonyos kozmetikumok pedig szintén veszélyt jelenthetnek a szójaallergiásokra.

   

  Fel kell tüntetni a címkén

   

  A szójabab és származékai a jelölésköteles allergének között szerepelnek: nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, de a nem előre, hanem a forgalmazás helyén csomagolt termékeken is fel kell tüntetni.

  A táplálkozás-élettani szempontból igen értékesnek számító szójabab nem létfontosságú élelmiszer. Szójafogyasztás nélkül is teljes értékű, egészséges alakítható étrend. Az étrendből való kiiktatását viszont megnehezíti az a tény, hogy az élelmiszeripar, ezáltal a fogyasztók is sok formában alkalmazzák a szóját tartalmazó élelmiszereket, ételeket, egyéb készítményeket. Ne feledjük, szójaallergia esetén a nyomokban szóját tartalmazó élelmiszerek nem fogyaszthatók!

  A szójalecitint (E322) tartalmazó élelmiszerek fogyaszthatóságával kapcsolatban a mai napig folynak a vizsgálatok. Egyes kutatási eredmények alapján a szójaallergiások többségénél nem vált ki allergiás reakciót, ugyanis kémiai összetételéből adódóan kevés fehérjét tartalmaz, de a reakció kockázatának mértéke további vizsgálatokat igényel.

   

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie