×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Veszítenek az önkormányzatok is

2020.05.25 - 09:18
Megosztás:
Veszítenek az önkormányzatok is
A közszférát is sújtja a járvány, vidéki és városi polgármesterek is a veszteségeiket számolják, a csökkenő adóbevételek hatását próbálják valahogy elkerülni. Beruházások késnek, maradnak el.

A helyi közigazgatási egységek feje fölött sem vonul végig a járvány kézzelfogható veszteségek generálása nélkül, nemcsak a magánszféra, nemcsak a hétköznapi emberek, de az önkormányzatok bevételei is visszaestek a járványhelyzet miatt.

Municípiumok, városok és községek egy cipőben járnak, megyeszerte azt számolgatják a polgármesterek, mennyivel kevesebb adót fizettek be a megszorító intézkedések hatására, illetve a kevesebb pénzköltés miatt mennyivel fog visszaesni a települések ÁFA-hányadból származó bevétele, és mennyivel kevesebb pénzt kapnak vissza a települések a foglalkoztatásból származó állami bevételekből.

Szatmárnémetiben tavaly év végén még úgy állt a helyzet, emlékszik vissza Kereskényi Gábor polgármester, hogy az útjavító és építő cégek nem fognak tudni olyan tempóban dolgozni, mint amilyen tempóban a város fizetni tud. Ehhez képest mára annyira leromlott a város anyagi helyzete, hogy a városvezetésnek le kell mondania pár tervezett beruházásról, amik a harmadik negyedévben lettek volna aktuálisak.

Ezért lesz jó, mutatott rá a polgármester, ha a városnak sikerül felvennie azt a 153 millió lejes kölcsönt, amit pont ilyen beruházásokra tud majd költeni, amiket egyébként el kellett volna halasztania. Szükség lesz EU-s projektek ebből történő részfinanszírozására, és a Ştrandului utcai híd építéséhez is kell 50 milliós önrész a város részéről. Ezek a nagyobb tételek, ahová a kölcsönbe kapott összeg el lesz irányítva, a fennmaradó összeget pedig helyi beruházásokra fogja költeni a város. A szerződéstervezet értelmében a hitelt beruházásokon kívül egyébre nem is lehet költeni, tehát ebből senkinek nem lesz nagyobb fizetése a városházán, és fogyóeszközökre, fogyasztási cikkekre sem költhet a város az összegből.

Princz Csaba

 

 

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Cookie