×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Vidék

Vetés a leggazdagabb község

2020.10.16 - 15:19
Megosztás:
Vetés a leggazdagabb község
Saját, illetve állami költségvetésből való visszaosztással együtt számolt teljes költségvetéseik alapján rangsort készített és tett közé az Erdélystat a Szatmár megyei községek büdzséjéről is.

A Szatmár megyei községi szintű önkormányzatok helyi adókból (ingatlan-, gépkocsiadó stb.) származó jövedelmei alapján Vetés számít a leggazdagabb községnek a megyében. Az Erdélystat a 2017–2019 közötti időszakban végzett mérései szerint a megyeszékhellyel szomszédos községnek évente 1,54 millió euró bevétele volt saját forrásokból. Ilyen szempontból véve Nagyszokond a megye legszegényebb önkormányzata a maga 140 ezer euró saját bevételével.

Dobogósok

A vaskos költségvetés szempontjából kivételes helyzetben lévő vidéki települések képzeletbeli dobogójára Pusztadaróc és Mezőfény kerülhet még fel, a határ menti község vezetése évi 670 ezer eurónyi saját bevételből gazdálkodhat, a sváb település esetében pedig 540 ezer euró saját éves bevétellel számoltak a statisztikusok.

Három év

Az Erdélystat a községek költségvetéséről szóló elemzésében három kategóriába vonta össze a bevételeket: a saját, a visszaosztott és az uniós jövedelmek értékét és változását követte nyomon több periódusban is, nem csak a fenti 2017–2019 közöttiben.

Több forrás

Fontos megemlíteni, hogy a helyben dolgozók bére után az államkasszába befizetett jövedelemadó egy visszaosztási mechanizmuson megy keresztül. Egy része a helyi önkormányzatnál marad, másik része a megyei önkormányzathoz kerül, és a harmadik részét visszaosztják a megyén belüli települések és a megyei önkormányzat között. A jövedelemadóból származó bevételek helyben maradt hányada és az önkormányzatok helyi forrásokból (ingatlan-, gépkocsiadó stb.) származó jövedelmei együtt teszik ki az önkormányzatok teljes saját jövedelmét.

Teljes lista

A vásárláskor befizetett TVA-ból, a jövedelemadó visszaosztásából, a szubvenciókból és egyéb forrásokból származó bevételeket a visszaosztott bevételek alá vonták egybe, az összes település több formában mért bevétele a következő internetes címen, az Erdélystat weboldalán érhető el: bit.ly/zgwotiv.
Európai uniós források a kimutatásban 2011-től vannak külön tételként közölve, előtte az egyéb jövedelmek kategóriába voltak besorolva.
A jövedelmek változásának elemzéséhez a bevételek nominális értékéből indultak ki. A nominális érték az egyes évek szerint közölt nyers, lejben kifejezett érték. Ezt a fogyasztói árindexszel korrigálták (az infláció hatásának kiszűrése érdekében), és az elemzést a 2017-es szinten számolt reálértéken végezték.

Kivételezettek

A számok alapján úgy tűnik, Szatmár megyében vannak kivételezett települések, amelyeknek saját jövedelmük alacsony, viszont komoly, Bukarestből visszaosztott összegeknek köszönhetően tornázhatták feljebb költségvetésüket. Itt van például a legszegényebbnek számító Nagyszokond, amelyik ha 140 ezer euró saját bevételből kellene gazdálkodjon, minden bizonnyal „éhen halna”, viszont 1,3 millió eurónyi visszaosztott költségvetésből már elég jól elvan. Hasonló „mentőövnek” köszönheti, hogy fenn tud maradni Felsőberekszó, Tartolc, Kisgérce és Batarcs is, amelyek nagyjából tízszer annyi pénzt kaptak az utóbbi három évben a központi visszaosztásból, mint amennyi a saját jövedelmük.

Princz Csaba

Fotó: Ilyés Gyula polgármester Facebook-oldala

Élhetőbb községgé kell tenni Kolcsot
Kallós Zsolt nagy támogatottsággal lett Kolcs község polgármestere. Legfontosabb célkitűzései között szerepel az eddiginél jobb életkörülmények megteremtése a községben, hogy a fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket, akik pedig megtették, térjenek vissza.
Ilyés: „Szeretném befejezni az elkezdett munkát”
Ilyés Gyula közel 30 éve dolgozik a helyi közigazgatásban, kevesen rendelkeznek ekkora tapasztalattal az önkormányzati munkáról, mint Szatmárnémeti egykori és Vetés jelenlegi polgármestere.
Tizenhat éve a község szolgálatában
Halmi község az elmúlt években mintegy 6 millió eurónyi EU-s támogatást hívott le, ez tette a megye egyik legdinamikusabban fejlődő községévé. Megvalósításokról, folyamatban lévő munkálatokról és a tervekről beszélgettünk dr. Incze Lajossal, a község elöljárójával.
Cookie