×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
-1 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Programajánló

Vidám hangulatú főzőversenyek a 20. PMN-en is

2021.08.06 - 09:16
Megosztás:
Vidám hangulatú főzőversenyek a 20. PMN-en is
A Partiumi Magyar Napok történetében már többéves hagyománya van annak, hogy a Kossuth-kert fái alatt, egy roppant izgalmas és legalább annyira szórakoztató főzőverseny keretében összecsapnak a fakanalas, fűszerekkel bőven felfegyverkezett csapatok.

Idén sem lesz ez másként, mi több, a szervezők már most várják azon bátor baráti társaságok jelentkezését, akik próbára tennék tudásukat a bográcsos vagy halételek terén.
A minden évben nagy népszerűségnek örvendő gasztrocsata az idei esztendőben is két színtéren zajlik: augusztus 21-én, szombaton a bográcsos ételek, 22-én, azaz vasárnap pedig a halételek kerülnek terítékre. A zsűri elnöke mindkét napon Pálszabó Mihály mesterszakács, a francia gasztronómia lovagja lesz, aki egyenesen Szolnokról érkezik majd Szatmárnémetibe, hogy zsűritársaival együtt ítéletet mondjon a régióünnep főzőversenyén készült ételek felett.
„Mindenkinek hoznia kell a saját bográcsát és alapanyagait, mi pedig biztosítjuk a tűzifát, a sörpadgarnitúrát, illetve a vasárnapi versenyen minden csapat számára a kb. 4–5 kilogrammnyi pontyot is” — ismertette a részleteket a szervezők nevében Kacsó Zoltán, hozzátéve, hogy a legfinomabb bográcsos és halételeket készítő csapatokat ebben az évben is oklevéllel, kupával és nyereményekkel jutalmazzák majd.
Mindazon csapatok, amelyek kellő elszántságot és bátorságot éreznek magukban ahhoz, hogy részt vegyenek ebben a kulináris kalandban, legkésőbb augusztus 18-ig nevezhetnek a versenyre. A bográcsos ételek szombati csatájára Takács Zoltánnál lehet jelentkezni a 0745.317.275-ös telefonszámon, a halételek vasárnapi versenyén való részvételi szándékot pedig Kacsó Zoltánnál lehet jelezni a 0785.298.217-es számon. A kötényesek gyülekezője mindkét napon 8 és 8:30 között zajlik, 9 óráig megtörténik a nevezések visszaigazolása is, pontban 9-kor pedig eldördül az izgalmakban és jókedvben nem szűkölködő verseny startpisztolya. A főzőversenyek helyszínére azonban nem csak a csapatokat várják majd, hiszen a délutáni órákban a finom falatokra éhesek akár meg is kóstolhatják az elkészült fogásokat.

Támogatók:
Szatmár Megyei Tanács, G. M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

 

Kiváló ételek a tasnádi főzőversenyen
Igazi meleg őszi nap várta az érdeklődőket a tasnádi Ady–Kölcsey Egyesület és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tasnádi szervezete által, tizenegyedik alkalommal megszervezett főzőversenyen, amelyen minden eddiginél jobb ételek készültek.
Bográcsos főzőverseny
A tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület Tasnád Város Helyi Tanácsa támogatásával szeptember 11-én, szombaton rendezi meg a hagyományos bográcsos főzőversenyt.
Hideg fröccs mellé forró kérdések
Román-magyar viszony: az igazi harc nem a Székelyföldön, de nem is az 5%-osra csökkent magyarságú vidékeken zajlik — a frontvonal a 35%-os Szatmárban van, a harc kimenetele pedig négy-öt évtizedre meghatározza majd a magyar közösség sorsát.
Cookie