×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Viharkárok Szatmár megyében

2013.06.11 - 11:32
Megosztás:
 • Viharkárok Szatmár megyében

  A június 10-i vihar következtében több házat elárasztott a víz, és 42 település maradt áram nélkül Szatmár megyében. Dobrán jégeső okozott károkat.

  Azt követően, hogy az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) munkatársai sárga jelzésű viharriadót adtak ki az ország több megyéjére, többek között Szatmárra is, Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte a Megyei Sürgősségi Akciócsoport aktiválását. A Szatmár Megyei Hidrológiai és Vízgazdálkodási Hivatal tájékoztatásából kiderül, hogy a szakaszi állomáson, a 17.15–17.45 óra között mért adatok szerint négyzetméterenként 47 liter csapadék esett, míg Alsószoporról arról számoltak be, hogy galambtojás nagyságú jég esett, mely elsősorban Dobrán okozott jelentős károkat.

  A hirtelen leesett nagy mennyiségű eső Tasnádon a roma negyedben okozott problémát, ugyanis 10 házat öntött el a víz. Itt az esővíz-elvezető árkok nem tudták elnyelni a lezúduló esővizet. Eugeniu Avram a helyszínre ment és elrendelte az érintet családok kiköltöztetését házaikból. Az evakuált személyeket a közeli óvoda épületében szállásolták el hétfő éjszaka.

  A víz ugyanakkor több udvart és melléképületet árasztott el Erdődön, Oláhgyűrűsön, Szakaszon, Újnémetiben és Szelestyehután.

  Az erős széllökés (72–101 km/h sebességet mértek) Szamosdob és Decebal között, illetve Érszakácsi és Tasnád között több fát kidöntött, melyek az úttestre estek. Az utak megtisztítását a Szatmár Megyei „Someş” Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársai végezték. A gépjárműforgalom leállt az említett útszakaszokon az utak megtisztításáig.

  Az erős szél Szokond és Béltekhodos között három telefonoszlopot döntött ki. A villámlás és erős széllökések következtében, a vihar idején, a megye 42 települése maradt áram nélkül. Az Electrica Rt. 10 mentőcsapatot küldött a helyszínre, hogy a hibaelhárítást elvégezze.

  Szárazberken a villám belecsapott egy melléképületbe, a tüzet a tűzoltóknak sikerült megfékezni.

  Érszentkirályon az erős széllökések következtében a községi legelőn található istállók közül kettőnek beszakadt a tetőszerkezete, azonban az állatállományban nem okozott gondot.

  A kárfelmérés jelenleg is zajlik.

  Cookie