×
2020. 08 11.
Kedd
Zsuzsanna, Tiborc
30 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.40 RON
Nagykároly

Virágzik a Rekettye: divat a népi hagyomány

2019.05.23 - 13:06
Megosztás:
 • Virágzik a Rekettye: divat a népi hagyomány

  A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület pénteken tartja a gyermek- és ifjúsági fesztiválját. A gálaműsor 18 órakor kezdődik a Nagykárolyi Városi Színházban. A rendezvényről, az egyesület terveiről faggattuk Székely Sárát, a „rekettyések” vezetőjét.

  A gálaműsor keretében színpadra lépnek a Rekettye tanítványai, azaz azok a gyerekek és fiatalok, akik a zenei műhelyben sajátítják el a népi zenélést. Mint ismeretes, a muzsikusi oktatási program idén kibővült, immár a kobozon való zenélést is tanulhatják a rekettyések. Ennek köszönhetően moldvai zenekar is hallható lesz, amely a néptáncosoknak szolgál majd muzsikaszóval. „Hogy van moldvai zenekarunk, az újdonság, és nagy öröm számunkra, hogy sikerült létrehozni” — emelte ki Székely Sára. Mint hozzátette, a kínálatuk egészét tekintve is nagy előrelépés a zenekar léte, hiszen élő muzsikaszót ezután bárhol, bármikor tudnak szolgáltatni.

   

  Rekettyések családi napja

   

  Egyéb tekintetben is igyekeztek bővíteni a kínálatukat. Új rendezvényük lesz például az Amíg be nem zeng a lélek szenior néptáncfesztivál. A párját ritkító alkalom létrejöttének ötlete annak köszönhetően született meg, hogy „a felnőttcsoportunk igazán lendületesen fejlődik. Tulajdonképpen a felnőtt-népitáncnak divatja van. Nagyon sok helyen újra elkezdtek ezzel foglalkozni, akik valamikor táncoltak, de aztán a munkahelyi elfoglaltságuk vagy a gyereknevelés miatt kimaradtak egy időre. Továbbá megfigyelhető az is, hogy azok, akiknek a gyerekeik táncolnak, kedvet kaptak, és szülőként kezdenek el néptánccsoportba járni és akár teljesen kezdőként foglalkozni mindezzel. Nos, őket szeretnénk összefogni. Az anyaországba, illetve Erdélybe több helyre küldtünk meghívókat a fesztiválunkra” — mesélte el a kezdeményező egyesület elnöke. A felnőtt néptáncosoknak tartják tehát az egész napos fesztivált, amelynek keretében egyébként labdarúgótudásukat is összemérhetik a részvevők, de nosztalgiázós, hajdani táncházakon készült képek levetítését is megtartják. Ennek az alkalomnak az időpontja június 29., a helyszíne pedig részben a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum épülete, részben pedig a Nagykárolyi Kulturális Központ Deák Endre nevét viselő rendezvényterme.

  A következő nap folytatódik a mulatság, hiszen vasárnap tartják a rekettyések családi napját. Vendégük lesz Böjte Csaba ferences testvér, aki szentmisét mutat majd be, illetőleg szólni fog az istenhitnek a családban betöltött szerepéről — hogy mennyire fontos is ez mind a gyereknevelés, mind a párkapcsolatok viszonylatában… Továbbá vendégük lesz aznap Erdődi Endre érmihályfalvi görögkatolikus pap, aki a gyermekvállalásról és a párkapcsolatokról beszél majd az érdeklődőknek. Természetesen számos érdekes programot szerveznek a gyermekeknek is, például Fábián Mónika személygépjármű-vezetési oktató a kerékpáros közlekedés szabályait magyarázza majd a gyerekeknek. „Úgy gondoljuk, hogy erre Nagykárolyban is igazán nagy szükség van” — magyarázta Székely Sára. A családi nap helyszíne a Szent László Közösségi Ház lesz.

  Szintén újdonság, hogy idén citerásoknak szóló találkozót tartanak. A terveik szerint az egész szatmári tájegységet — a történelmit — magában foglalja majd a rendezvény, azaz Nagykállótól Szatmárnémetiig várnak citerásokat a nagykárolyi rekettyések. Fontosnak gondolják összefogni a citeraoktatással is foglalkozó csoportokat, és alkalomadtán szakmai segítséget is nyújtani nekik. Az oktatók számára közösségépítő alkalomnak gondolták el a találkozót, amelyen az esetleges szakmai képzésen túl például a pályázatírással is fognak foglalkozni.

  Az idei évre vonatkozó terveik között szerepel még egy betlehemes találkozó is. Azt tapasztalják ugyanis, hogy a karácsonyi kántálásnak is kezd újra divatja lenni, vagyis újfent szívesen foglalkoznak ezzel az emberek. „Felelevenítik a nagyon szép régi szokást” — örvendezett a nagykárolyi kulturális egyesület vezetője. Elmondta: az is céljuk a találkozóval, hogy összegyűjtsék a betlehemes a vidéken még feledésbe nem merült variánsait, illetőleg egybegyűjtsék azokat a gyerekeket és az oktatókat, akik ezzel foglalkoznak. „Egy nagyon szép napot kerekítenénk ki mindebből, ami igazán jó élmény lenne mindannyiuknak” — tette hozzá.

   

  Szokások felelevenítése

   

  Mindezek mellett a korábbi években már megtartott táboraikat is megszervezik. Idén vándortáboruk lesz, mégpedig Feketelakon. A mezőségi kis zsákfaluban lehetőségük lesz a részvevőknek arra, hogy „adatközlőkkel” találkozzanak, azaz igazi „nótafákkal”. Arrafelé még sok népdalénekes, népi táncos él, tőlük, az eleiktől gyűjtötték össze annak idején azokat a dalokat, táncokat, amelyeket például a rekettyések is „járnak” a táncházaikban. „Azt szeretnénk, hogy a gyerekek találkozzanak ezekkel az énekesekkel, és ők maguk tanuljanak majd népdalokat” — fejtette ki Székely Sára. A táborozás során ellátogatnak majd Kallós Zoltán emlékkiállítását, néprajzi gyűjteményét megtekinteni, elmennek továbbá Székre, Magyarszovátra, szeretnék őket elvinni egy esztenákra, ahol a saját szemükkel győződhetnek meg arról, miként is készítik a sajtot a juhászok. „Igazán változatos programot terveztünk a feketelaki táborra” — emelte ki.

  A kisebbek nagy-nagy szomorúságára tavaly lemaradtak a táborozásról — Encsre utaztak a nagyobb rekettyések az előző évben. Nos, hogy a kisebbeknek is szolgáltassanak táborozást, idén ismét megszervezik Nagykárolyban a napközis tábort. A gyerekek együtt táncolhatnak majd Rai bácsival, azaz Maier Raimond oktatóval, de itt lesz még a Demeter család, velük kézműveskedni lehet majd, illetve udmurt népi játékokat játszani.

  A feketelaki tábor július 7. és 13. között zajlik majd, míg a nagykárolyi napközis foglalkozásokat július 15. és 18. között tartják. Utóbbiak helyszíne a Szent László Közösségi Ház, illetve a kulturális központ lesz.

  Székely Sára elmondta továbbá, hogy a rendezvényeiket a Communitas Alapítvány, illetőleg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja. A rekettyések ezeken túl az Esztendőtől esztendeig elnevezésű hagyományismertető rendezvényeiket is megtartják majd az őszi hónapokban — minden hónapban az adott időre jellemező szokásokat elevenítik fel, akár a korábbi években. A nagycsaládosok egyesületével közösen szeretnének egyre több programot szervezni. Csatlakozott is az egyesület a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez. Abban bíznak, hogy több, a cs

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  aládot, a gyereknevelést, a párkapcsolatokat erősítő rendezvényt fognak tudni szervezni.

   

  Cookie