×
2021. 10 24.
Vasárnap
Salamon
2 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Virtuális leckekoncert kisdiákoknak

2021.01.13 - 16:43
Megosztás:
Virtuális leckekoncert kisdiákoknak
Fotók: Facebook/Dinu Lipatti Filharmónia
A Dinu Lipatti Filharmónia online változatba alakította át a leckekoncerteket Czumbil Bernadette adjunktus segítségével, a zeneórás segédanyag a magyar tagozatos elemis diákoknak szól.

— A szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia vezetőjeként 2020 legfontosabb terveként a gyerekek, fiatalok bevonását, bevonzását említette a komolyzenei életbe, a leckekoncertekről viszont a világjárvány miatt le kellett mondani. Honnan jött az ötlet, hogy ezeket online változatba alakítsák át? — kérdeztük Kovács Emőkét, az intézmény igazgatóját.

— Utolsó találkozásunk alkalmával arról is beszélgettünk, hogy a tavalyi év egyik legfontosabb terveként szerettük volna a gyerekeket, fiatalokat bevonni, bevonzani a komolyzenei életbe. Próbálkoztunk és folyamatosan próbálkozunk. Azóta történtek változások, mégis lesznek leckekoncertek. A márciusra időzített leckekoncertek sajnos elmaradtak, de reméljük, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, bepótolhatjuk őket. Ezek a magyarázó zenei előadások viszont elsősorban a szatmárnémeti gyerekek számára elérhetők. Októberben a vidéki iskolások felé szerettünk volna nyitni, és „házhoz” szállítani a leckekoncerteket kisebb kamarazenei formációk előadásában. Az elbizonytalanító, állandóan változó szabályozások viszont meghiúsították ezen elképzelésünket is. Folyamatosan tapasztaljuk, hogy ha egyes kapuk be is záródnak, mások kinyílnak. A tavalyi év végén a koncerttermi élet átköltözött az online térbe, és bár idegenkedtünk ettől a személytelen kapcsolattól, közönségünk hűségesen követi eseményeinket. Az újévi koncertnek nagy örömünkre több mint 14 000 megtekintése volt. Lassan formálódott az ötlet, miszerint a leckekoncerteket is online változatba alakítsuk át. Czumbil Bernadette, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia adjunktusa tervei alapján készült el az az interaktív leckekoncert-felvételünk, ami Beethoven 250 címmel elsősorban II–IV. osztályos kisiskolásoknak szól. Az online videóanyag elmesélő része Ludwig van Beethoven életét és munkásságát mutatja be ezen korosztály számára érthető és élvezhető módon. Frissen készített zenekari, vonósnégyes- és zongorafelvételek példázzák a zeneszerző örök érvényű zenei hagyatékát. És hogy a szó, a zene és az élmény még megfoghatóbb és maradandóbb legyen, lapbook munkafüzet egészíti ki a virtuális leckekoncertet. A lapbook egy angol kifejezés, könyvecskét vagy inkább albumot jelent. A gyerekek megkapják nyomtatásban, sablonszerűen a videóban hallott fontosabb információkat, amiket ragasztva, tűzögetve, színezve, kitöltve összeállíthatják saját jegyzetfüzetüket. Mire végeznek a lapbook összeállításával, addigra még inkább megjegyzik a leckekoncertbe foglaltakat, hiszen vizuális élményük is kapcsolódik hozzá.

— Kikhez jut el a virtuális leckekoncert?

— A közmondás, miszerint „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamednek kell elmennie a hegyhez”, nagyon jól példázza ezt a kezdeményezésünket. Egyelőre a Tasnádi Általános Iskola, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum elemi osztályainak biztosítjuk a lehetőséget a csatlakozásra a virtuális leckekoncertünkhöz és kísérő munkafüzetéhez. Bízunk benne, hogy egyrészt a pedagógusok számára használható és példaszerű zenei segédanyagot nyújtunk, másrészt pedig a gyerekeknek megnyílik virtuális koncerttermünk ajtaja, és egyben örömmel, kreativitással készítik el saját Beethoven-mappájukat.

— Tehát meg lehet találni a megoldásokat a járványhelyzetben is.

— A járványügyi helyzet egyik pozitív hozadékának tekintjük a koncertkörút zeneórás segédanyaggá való átalakulását. Munkánk megvalósításának főtámogatója az RMDSZ Communitas Alapítványa volt. Ezúton várjuk az érdeklődő iskolák osztályainak, pedagógusainak jelentkezését, hogy akár egész megyénk magyar elemi osztályaihoz eljuthasson a különleges zenei élmény. (e-mail-cím: filarmonicadlsm@gmail.com).

hirek/2021/januar/13/kovacs-emoke-1.jpg
Kovács Emőke, a filharmónia igazgatója szívügyének tartja, hogy megismertessék, megszerettessék a komolyzenét a gyerekekkel, fiatalokkal
 

Elek György

Leckehangversenyek gyerekeknek
Bár az előző évben a világjárvány beleszólt a Dinu Lipatti Filharmónia gyerekkoncertjeinek megszervezésébe, és ezek online térbe szorultak, idén sikerült átlépni a korlátokat, és biztonságban megszervezni a gyerekek számára eltervezett programokat.
Kezdődik a Szatmári Zenei Napok
Szeptember 23-án, csütörtökön 18.30 órától a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia koncerttermében veszi kezdetét a 44. Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál.
Enescu-esttel debütál a zenei évad
Már elkezdték árulni a bérleteket a 2021–2022-es komolyzenei évadra, ami szeptember 9-én veszi kezdetét egy George Enescu-esttel.
Cookie