×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Vírust hordozhat a szemét is

2020.04.01 - 15:30
Megosztás :
 • Vírust hordozhat a szemét is

  A szemétszállítás lehet a következő, amelyikben gyökeresen át kell szervezni a munkát, a szakemberek szerint a hulladék is lehet vírushordozó. Fontolgatják, de még nem döntöttek el, mi legyen.

   

  Olyan híresztelések kaptak szárnyra pár nappal korábban, hogy beszüntetteti a belügyminisztérium a szelektív hulladék elszállítását, mert műanyagon, üvegen és papíron is megtapadhat a koronavírus, ezért elkaphatják a betegséget a kukások és a feldolgozók, továbbá a háztartási szemét elszállításában speciális szabályokat léptetnek életbe.

  Hétfőn megkérdeztük a nagykárolyi Mondorek Kft. munkatársát, mit lehet tudni a hulladékelszállítást érintő változásokról. Nagy Sebastian elmondta, szakmai berkekben is hallottak már a tervezett változtatásokról, de hivatalos ajánlást erre vonatkozólag még nem kaptak, úgyhogy mind a háztartási, mind a szelektív hulladék elszállítása a megszokott ütemben zajlik, változás egyelőre nincs.

  Sajnos a vírusmegtapadás veszélye valós mind a szelektív, mind a háztartási hulladék esetében, a fertőzésveszély a szemét, a zsák és a kuka esetében egyaránt fennáll. Egészségvédelmi intézkedéseket már eddig is bevezettek a kukáscégek, kesztyűben dolgoznak az emberek és ott van a kocsikon a fertőtlenítő is, ami elégséges kell hogy legyen, mert a kukásoknak gyakorlatilag nincs személyes kontaktjuk senkivel munka közben. A szakemberek a még komolyabb megelőzési szabályoknak olyan verzió tartják elképzelhetőnek, hogy az önkéntes, vagy elrendelt házi karanténban lévő személyek háza elől külön kocsi, külön ember szedi majd össze a szemetet és külön helyre rakják majd azt le a szeméttelepen. Ez magánházak esetében kivitelezhető megoldásnak látszik, de azt egyelőre nem tudni, hogy a lakótelepi közös gyűjtőpontoknál hogyan oldják majd meg ezt a fajta elkülönítést. Az egészségügyi szempontból eltérő besorolású házaktól külön módszerrel való szemételszállítás biztosítása nem lesz olcsó mulatság, legyen szó bármelyik szatmári hulladékkezelő vállalatról, a külön autó és külön ember biztosítása többletköltséget jelent majd, a szabályt meghozóknak erre is gondolniuk kell, ha úgy döntenek, hogy változtatnak a szemétgyűjtés eddigi előírásain.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie