×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
30 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Belföld

Visszafelé is elsülhet a fegyver

2019.02.01 - 09:08
Megosztás:
 • Visszafelé is elsülhet a fegyver

  Azért, hogy nemzetiségük miatt ne érje megkülönböztetés az érettségin a diákokat, forduljanak az Emberi Jogok Európai Bíróságához — buzdít a Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), amelyekhez most a Magyar Polgári Párt is csatlakozott.

  A Magyar Polgári Párt (MPP) kiáll a Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kezdeményezése mellett, amely a román érettségirendszerben tapasztalható diszkrimináció ellen emel szót. Az indítványozókkal együtt a Magyar Polgári Párt is szükségesnek és hasznosnak tartja, hogy azok a kisebbségi oktatásban részesülő diákok, akiknek anyanyelvük mellett román nyelv és irodalomból is bizonyítaniuk kell az érettségin, és így a vizsgaidőszak számukra hosszabb és megterhelőbb, mint a román oktatásban részesülők számára, diszkrimináció vádjával tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az MPP közvetítői szerepet vállal a panasztevők és az ügyet felvállaló szervezetek között. A panaszok megfogalmazásában, célba juttatásában is segítséget nyújt, több erdélyi városban — Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Kolozsvár — hozzáférhetővé téve a szükséges nyomtatványt, illetve a témában információkkal segítve a fiatalokat — tájékoztatnak a Szatmári Friss Újság szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményükben.

  Hozzáteszik, hogy a Székely Figyelő Alapítvány és az EMI tavaly nyáron hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar érettségizők hátrányban vannak a románokkal szemben, hiszen több vizsgát kell tenniük a diploma megszerzéséért, és sokaknak éppen azért nem sikerül a vizsgájuk, mert az anyanyelven kívül román nyelvből is érettségizniük kell. A megkülönböztetés tényének megállapítása végett egy kezdeményezést indítottak, arra biztatva a jelzett megkülönböztetés elszenvedőit, hogy tegyenek panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A felhívás nyomán több fiatal megtette ezt a lépést. Az első hat panaszos december végén kapott értesítést arról, hogy a kérésüket megkapták, előzetes vizsgálatnak vetették alá, ami nyomán befogadhatónak tartották, így iktatták. A panasztevés várt eredménye az lehet, hogy a bíróság kötelezi Romániát, hogy tegye igazságossá a rendszert, vagyis legyen minden érettségiző diáknak ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgája.

   

  Sokan megdöbbentek

   

  Megdöbbenve hallgatták a közleményben foglaltakat a lapunk által megkeresett Szatmár megyei oktatók, akiknek a véleménye szerint ez a fegyver visszafelé is elsülhet. Ma Európában, minden olyan államban, ahol kisebbségek is élnek, nincs olyan törvény, amely az állam nyelvét ne tenné vizsgatantárggyá. Idehaza az RMDSZ-nek sikerült elérnie, hogy sajátos tanterv és módszertan alapján oktassák a román nyelvet először az elemi osztályokban, majd a gimnáziumokban — most a hatodikosok számára vezetik ezt be, de elképzelhető, hogy idővel eljutnak majd az érettségiig is.

  A panasz kapcsán viszont akár oda is juthatunk, hogy nem csak ránk uszítják a románságot, de úgy adnak helyt a kérésnek, ahogy azt a legkevésbé sem szeretnénk: például eltörlik a magyar nyelv és irodalom érettségit — így eleget tesznek annak a kérésnek, hogy „minden érettségiző diáknak ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgája” legyen. Az anyanyelvünkről azonban nem kell lemondanunk, ha pluszmunkát jelent, akkor azt vállalnunk kell!

   

  Cookie