×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
14 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Gong

Visszatérnek a „haragos” esti mesék a City Rádióba

2020.11.30 - 07:56
Megosztás:
Visszatérnek a „haragos”  esti mesék a City Rádióba
Nagy sikert arattak a tavaszi egészségügyi vészhelyzet idején a City Rádióban esténként hallható esti mesék, amelyeket a Harag György Társulat tolmácsolásában hallhattak a gyerekek, családok. Most pedig visszatérnek a mesék a rádióba, december hónapban, december 7-étől újra hallhatók majd színészek által felolvasott mesék hétköznap esténként 8 órai kezdettel.

A gyermekek életében fontos a mese: a feszültségoldás eszköze, de a gyermeki lélekben olyan folyamatokat is beindít, amelyek szükségesek az egészséges fejlődéshez. Fejleszti a fantáziát, a képzelőerőt, hiszen nem előre elkészített képi élménnyel bombázza a kicsiket, mint a rajzfilmek, hanem a gyerekek képzeletére bízza a hallottak megjelenítését. Viszont sok szülő elfoglaltságai miatt egyszerűen nem tud mesét olvasni a gyermekeinek, sokak szerint ki is ment ez a divatból. Erre reagálva kezdte el a mesélést a Harag György Társulat.
A mesélők hangja ismerős lehet majd, a mesék viszont vadonatújak. Először mások mellett Benedek Elek, Arany László és Lázár Ervin meséiből, valamint különböző népek népmeséiből válogatnak a színészek, a folytatásban viszont tematikus ciklusokban hallhatók majd a mesék. A téli ünnepekhez kapcsolódó mesékkel varázsolják majd el a gyerekeket december hónap második felében, január hónapban pedig — mivel ez a magyar kultúra napjának hava — magyar népmesék segítik majd a gyerekeket, hogy elalvás előtt egy kellemes kirándulást tegyenek a mesék világában.
„A társulat számára szívügy a mesélés, most pedig a nyilvános bel- és kültéri előadások átmeneti betiltása miatt felszabadult időnkben újra nagyobb hangsúlyt fektethetünk erre a kezdeményezésre… A hagyományos meseolvasáson túl pedig számos további ötlet született arra, hogy közel maradjunk a közönségünkhöz: folytatásos mesék, rádiójátékok, videóláncok készítésére is vállalkoznak színészeink. Mindemellett folyamatosan dolgozunk új produkciók előkészítésén és a már műsoron levők szinten tartásán, annak érdekében, hogy az újranyitás pillanatában színes repertoárral várjuk a visszatérő közönséget. Ami pedig az esti mesék sorozatát illeti, bár nem könnyű feladat ezeknek a felvételeknek az igényes, minőségi elkészítése, igyekszünk majd folytatni a sorozatot akkor is, ha visszatérünk a normális kerékvágásunkba” — mondja Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

Több nézőt fogadhatnak
A járványhelyzet enyhülésével, az esetszámok csökkenésének köszönhetően a színházban félházzal játszhatják az előadásokat, tájékoztat a Harag György Társulat.
Májusban újra várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások részleges feloldása után májusban ismét várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház - közölte kedden az MTI-vel az intézmény.
A Harag György Társulat májusi műsorterve
A Harag György Társulat májusra tervezett műsorterve:
Cookie