×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Vita a zászló miatt

2021.10.01 - 07:30
Megosztás:
Vita a zászló miatt
Egyebet nem, mint Szatmárnémeti emblémáját, kék-vörös keretet és a város nevét három nyelven tartalmazza a megyeszékhely zászlója, mégis vita kerekedett miatta a tegnapi tanácsülésen.

Victor Cernea (PNL) javasolta, hogy ne háromszögek alkossák a zászlót keretező kék-vörös részt, hanem hosszában váltakozzon ez a két szín a keretben, a lobogó alapszíne pedig ne kék legyen, hanem fehér. Ugyanezt Ciprian Crăciun (PSD) is javasolta, az eredeti, háromszögekből álló, kétszínű keretezéssel, végül ez utóbbi lett elfogadva. A román, magyar és német nyelvű városnév mindegyik javaslatban szerepelt.
Az ügyhöz több tanácsos is hozzászólt, Diana Molnar-Creţ például a legközelebbi, ehhez hasonló ügyben közvitát kért, Szőcs Péter (RMDSZ) szerint nem esztétikai alapon kell egy városzászlót összeállítani, hanem a heraldikai szakemberek javaslatai alapján. A két világháború között is így nézett ki a város zászlaja, emlékeztette kollégáit a történész-tanácsos, és ha akkor a Nicolae Iorga vezette bizottságnak megfelelt, miért ne lenne megfelelő ma is ez a régi értéket képviselő összeállítás?
Végül kompromisszumos megoldás született, a zászló háttere fehér színű lesz, a vörös-kék keret egyenlő szárú háromszögekből fog állni, és három nyelven szerepel majd ezen Szatmárnémetinek a neve.

Princz Csaba

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie