×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Vita alakult ki a jelenléti és az online oktatás kapcsán

2021.10.11 - 07:34
Megosztás:
Vita alakult ki a jelenléti és  az online oktatás kapcsán
Fotó: portfolio.hu
A tanügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium október elsejei rendelete, mely eltörölte, hogy azokon a településeken, ahol a koronavírus-fertőzöttség meghaladta a hat ezreléket, automatikusan online oktatásra kell áttérni, több ellenállást is szült az érintettek körében.

Az Országos Diáktanács, az Iskolaorvosok Országos Szövetsége, illetve a szülők egy része is azt szeretné, ha 6 ezrelékes fertőzöttségi szint fölött online oktatásra térnének át az oktatási intézmények, hiszen meglátásuk szerint ezen érték felett nem biztosítottak a megfelelő védekezési és szűrési mechanizmusok, melyekkel a diákok, oktatók egészségét meg lehet óvni. Sorin Cîmpeanu egészségügyi miniszter többször is hangsúlyozta, hogy a szabályváltoztatást azért eszközölték, hogy a tanulási/tanítási folyamatban ne legyen törés, hiszen a korábbi tapasztalatok alátámasztják azt a tényt, hogy az online oktatás hatékonysága messze elmarad a jelenléti oktatásétól. Legutóbb azt a pontosítást közölte a tárcavezető, hogy a jogszabályok jelenleg is lehetővé teszik, hogy egy iskola igazgatótanácsa az egészségügyi igazgatóságokkal együtt az online oktatásra való áttérésről döntsön. Sorin Cîmpeanu a Diákok Országos Tanácsának arra a kérésére reagált, hogy az iskolák a decentralizáció elve alapján dönthessenek önállóan az online oktatásra való áttérésről a 6 ezreléket meghaladó fertőzöttségi rátájú településeken, írja az Agerpres. Válaszában a miniszter emlékeztetett: az oktatási és az egészségügyi tárca közös rendelete megadja a jogalapot arra, hogy egy iskola a fertőzöttségi rátától függetlenül térhessen át az online tanrendre, ha a tanintézetben objektív okokból nem szavatolható az egészségügyi szabályok betartása. „Erről az iskola igazgatótanácsa és az egészségügyi igazgatóság közösen dönt” — közölte Cîmpeanu. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy a vonatkozó rendelet nem az egyes iskolák működését, hanem az oktatás egészének lebonyolítását szabályozza, és nem az érintett felek konzultálása nyomán, hanem szakértői vélemények alapján dolgozták ki.
Országos viszonylatban 121 iskola tért át online oktatásra a magas fertőzöttségi arány miatt, Szatmár megyében eddig nincs olyan oktatási intézmény, mely online oktatásra tért volna át, ezzel együtt azonban 39 oktatási intézményben 92 olyan óvodai csoport, osztályközösség van, mely online tanul a koronavírus-fertőzések nagy száma miatt. Szatmár megyében a múlt héten jelentett adatok szerint 84 koronavírus-fertőzött gyerek és 26 pedagógus van. A megyénkben működő 230, jogi személyiséggel rendelkező tanintézményben több mint 51 ezer gyerek tanul, s közülük 48 837 jelenléti formában, 2680 pedig online tanul. A tanév kezdete óta, az első héten alig 20 fertőzött gyereket tartottak számon, ám folyamatosan növekszik a fertőzött gyerekek száma, s a szakemberek véleménye szerint ez a tendencia még legalább 1–2 hétig folytatódik.

Sógor Beáta

 

Szatmár megye a második a régióban
A régióban Szatmár megye jegyzi a második legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, s a hétvégén hosszú hetekre, hónapokra visszamenően most regisztrálták a legkevesebb friss fertőzöttet.
GCS: 1377 új fertőzést igazoltak, 106 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 1377 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 106 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 19 korábban következett be.
Koronavírusban pusztult el a Bükkben befogott szervál
Koronavírus-fertőzésben pénteken elpusztult a Bükkben befogott és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál - közölte az állatkert szombaton az MTI-vel.
Cookie