×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
11 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Külföld

Von der Leyen: nem várható döntés az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokról

2019.10.17 - 19:28
Megosztás :
 • Von der Leyen: nem várható döntés az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalásokról

  Az eddigi jelek alapján nem tűnik valószínűnek, hogy döntés fog születni Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről az európai uniós tagállamok csütörtöki csúcstalálkozóján - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke.

  "Ezt nagyon sajnálom, mivel ezek az országok óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek az EU-hoz, és rendkívül fontos lenne, hogy pozitív jelzést kapjanak" - mondta a volt német védelmi miniszter.

  Az EU-tagállamok illetékes miniszterei a francia kormány ellenállása miatt nem tudták kedden jóváhagyni a csatlakozási tárgyalások megindítását, annak ellenére sem, hogy a brüsszeli testület értékelése szerint a két ország végrehajtotta a feltételként előírt reformokat.

  David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kiemelte, hogy az EU-nak erősítenie kell az egységét és a hitelességét, ha fontosabb világpolitikai szereplővé kíván válni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy eleget tegyen a korábban tett vállalásainak.

  "Ezért támogatjuk a tárgyalások azonnali megindítását. Az Európai Bizottság is ennek a pártján van, s nehéz lenne megmagyarázni az érintett országok lakosainak, hogy mi is az oka az újabb halasztásnak" - fogalmazott.

  Bennfentes források szerint több résztvevő, köztük Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője is megpróbálta Emmanuel Macron francia elnököt meggyőzni álláspontja megváltoztatásáról, de egyelőre nem látni elmozdulást.

  A Politico brüsszeli híroldal egy cikke szerint Macron előző napi nyilatkozatai arra utalhatnak, hogy az észak-macedón csatlakozási tárgyalások megnyitása elől nem zárkózik el annyira élesen, mint Albánia esetében.

  Többen heves vitára számítanak az ügyben az uniós vezetők esti munkavacsoráján.

   

  Cookie